Bacate li novac na vitamine i suplemente?

Znanost 22. lip 202212:49 komentar
vitamini, tablete, pilule, kapsule,
Pixabay / Ilustracija

Vitamini, minerali i multivitaminski dodaci prehrani vjerojatno vas neće zaštititi od raka, srčanih bolesti i smrti općenito, poručuje američka Radna skupina za preventivnu zaštitu u smjernicama koje su utorak objavljene u znanstvenom časopisu JAMA.

Od zadnjih smjernica koje su objavili 2014., revidirali su 84 studije koje su testirale vitamine kod gotovo 700 tisuća ljudi.

Ipak, zaključak ostaje isti kao i 2014.: Ako ste zdrava osoba i niste trudni, nedovoljno je dokaza o bilo kakvim prednostima uzimanja vitamina E, vitamina D, kalcija, vitamina A, beta karotena, vitamina B3, vitamina C i selena, piše CNN.

Međutim, postoji dovoljno dokaza koji govore protiv uzimanja beta karotena u obliku suplemenata za prevenciju kardiovaskularnih boesti i raka, koji tijelo pretvara u vitamin A, jer postoji povećani rizik od smrtnosti zbog kardiovaskularnih bolesti i raka pluća – poručuju iz Radne skupine.

Prevencija kroničnih bolesti kroz znanstveno dokazane metode

Napominju također i da ljudi ne bi trebali uzimati vitamin E jer, tvrde, vjerojatno nema nekih prednosti u smislu smanjenja rizika od smrti, kardiovaskularnih bolesti ili raka.

“Savjeti za prevenciju kroničnih bolesti kod pacijenata trebali bi se nastaviti fokusirati na znanstveno dokazane pristupe, uključujući balansiranu prehranu koja je bogata voćem i povrćem i fizičku aktivnost”, kaže doktorica Jeffrey Linder, voditeljica odjela za internu medicinu na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Ferinberg u Chichagu.

Za primjer navodi mediteransku prehranu. Prehrana na mediteranski način, koja se fokusira na prehranu baziranu na biljkama i fizičkoj aktivnosti može smanjiti rizik od visokog kolesterola, demencije, gubitka pamćenja, depresije i raka dojke, potvrdile su brojne studije.

Jela koja dolaze iz sunčane mediteranske regije također su povezana s gubitkom kilograma, jačim kostima, zdravijim srcem i duljim životom.

Druga dijeta koja znanstveno dokazano pokaže je DASH (Dietary approaches to stop hypertension) dijeta, koja je bazirana na pristupu kojim se zaustavlja visoki krvni tlak i koja ga uspješno reducira, pokazale su studije. Mediteranska prehrana i DASH dijeta izbjegava procesiranu hranu i fokusira se na voću, povrću, grahu, leći, cjelovitim žitaricama, orašastim plodovima i sjemenkama.

“Umjesto da novac i vrijeme trošite na dodatke prehrane, bolje bi bilo da se fokusirate na aktivnosti koje dokazano imaju prednosti za vaše zdravlje koje prati zdrava prehrana, vježbanje, održavanje zdrave kilaže i izbjegavanje pušenja”, napominje doktorica Linder.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.