Gdje su nestale krijesnice i možemo li ih vratiti?

Ljubimci 13. lip 202309:26 0 komentara
- / Ardea / Profimedia

Malo je prizora koji bude nostalgiju poput treperenja svjetla krijesnica noću.

Ali ovi voljeni, bioluminiscentni insekti, u nevolji su. Njihova populacija opada diljem svijeta dok se gomilaju stvari koje im predstavljaju prijetnju. National Geographic piše kako se SAD-u čak 18 vrsta suočava s izumiranjem, a stručnjaci kažu da su ugrožene i globalne vrste.

“Želite li živjeti u svijetu u kojem će to iskustvo biti izgubljeno za vaše unuke?”, pita Sara Lewis, supredsjednica Grupe stručnjaka za krijesnice Međunarodne unije za očuvanje prirode. Možda nećete morati. Evo što možete učiniti kako biste osigurali da krijesnice nastave osvjetljavati naša dvorišta i generacijama koje dolaze.

Stvorite stanište krijesnica

Najveća prijetnja s kojom se krijesnice danas suočavaju je gubitak njihovih staništa. Ali s oko 2.000 različitih vrsta krijesnica, postoji veliki izbor okruženja u kojima one uspijevaju opstati – uključujući močvare, šume pa čak i gradske parkove – zbog čega su neke vrste ugroženije od drugih.

Međutim, Lewis kaže da u svakom staništu treba početi razmišljati o njihovom životnom ciklusu. Iako ljudi krijesnice najčešće vide kao odrasle jedinke, ti kukci prolaze kroz četiri faze metamorfoze: jajašca, ličinke, kukuljice i odrasle jedinke. Kroz većinu ovih faza, krijesnice žive pod zemljom ili u vlažnom tlu gdje mogu loviti gliste, njihovu omiljenu hranu.

Možete ponovno stvoriti te uvjete u vlastitom dvorištu tako da jednostavno ostavite malo drvenastih ostataka i otpadaka od lišća oko rubova vašeg imanja.

“To je dobro mikrostanište za mlade krijesnice”, kaže Lewis.

Također možete posaditi autohtono grmlje i drveće i pustiti svoju travu da dugo raste – sve će to pomoći tlu da zadrži vlagu koju vole krijesnice.

Ugasite svjetla

Isti sjaj koji krijesnice čini tako izvanrednim također ih čini posebno osjetljivima na povećanje svjetlosnog onečišćenja.

Bljeskajuća svjetla važan su dio rituala parenja krijesnica. Kako sunce blijedi svake noći, mužjaci krijesnica lepršaju uokolo i bljeskaju svjetlima kako bi signalizirali svoje zanimanje. Ako se ženka u blizini zainteresira, ona se brzo vrati sa svog mjesta na tlu, a mužjaci odlete dolje kako bi je pronašli.

“Sve se to mora dogoditi da bi sljedeća generacija preživjela”, kaže Becky Nichols, entomologinja u Nacionalnom parku Great Smoky Mountains, domu posebno blistave vrste zvane sinkrone krijesnice.

Gradska i prigradska svjetla čine te znakove mnogo teže vidljivim. Jedna nedavna studija pokazala je da višak svjetla noću – koliko god slabo ono bilo – smanjuje količinu bljeskanja među mužjacima krijesnice, kao i stopu odgovora ženki.

“To je kao da prekidate telefonsku liniju”, kaže Lewis. “To stvarno guši romantiku.”

Srećom, postoje neka rješenja. Možete instalirati senzore kretanja, mjerače vremena ili prigušivače na sva svjetla izvan svog doma, navući zavjese noću kako biste spriječili prodiranje svjetlosti kroz prozor i potpuno isključiti svjetla kada je to moguće. Zaštićeni pokrovi za ulične svjetiljke i vanjsku rasvjetu također pomažu.

Što je sa svjetlima u boji? Iako se crveno svjetlo dugo smatralo prihvatljivim za krijesnice, Lewis kaže da se razmišljanje mijenja. Kad god je moguće, tama je odgovor.

Prestanite koristiti pesticide

Prskanje vašeg dvorišta pesticidima i insekticidima također predstavlja egzistencijalnu prijetnju krijesnicama koje su ipak insekti.

Lewis ističe da su većina pesticida koji se prodaju kućnim vrtlarima kemikalije širokog spektra koje će ubiti ličinke krijesnica jednako brzo kao što ubijaju mrave, ose i druge manje omiljene insekte.

Znanstvenici istražuju alternative kemijskim pesticidima koji bi mogli djelovati na određene vrste, poput komaraca, a ostale insekte ostaviti neozlijeđenima.

Krijesnice kao turistička atrakcija

Krijesnice su toliko očaravajuće da su sada glavna atrakcija na turističkim mjestima diljem svijeta – od Great Smoky Mountainsa u SAD-u do Nanacamilpe u Meksiku i parka šume Daan na Tajvanu. Istraživanja su pokazala da to može biti mač s dvije oštrice, dok s jedne strane potičete razvoj poštovanja prema ovim nesvakidašnjim insektima, s druge ometate njihove životne cikluse i staništa.

Kada posjećujete staništa krijesnica, pazite kuda hodate kako ne biste gazili odrasle jedinke koje se pare ili njihove ličinke u razvoju. Ako je odredište za promatranje krijesnica postavilo povišene staze za zaštitu krijesnica, nemojte se udaljavati od njih.

Ta vam odredišta također mogu dopustiti da ponesete svjetiljku koja će vam pomoći pronaći put do savršenog mjesta za promatranje krijesnica. Ako to učinite, svakako svjetiljku prekrijte tamnocrvenim filtrom. Lewis ističe da je bolje doći ranije dok je još svijetlo tako da vam svjetiljka uopće ne treba.

Uključite se u očuvanje krijesnica

Postoje brojni drugi načini na koje možete pomoći krijesnicama izvan svog dvorišta: Od potpore nacionalnoj organizaciji za očuvanje prirode  do rada sa svojom zajednicom na uspostavljanju utočišta za krijesnice.

Lewis dodaje da već znamo dovoljno o prijetnjama okolišu s kojima se suočavaju najugroženije vrste, a zaštita krijesnica od tih prijetnji može koristiti cijelom ekosustavu o kojem ovise.

“Svaka od tih vrsta ima određenu nišu u koju se uklapa”, kaže ona. “One su nevjerojatan portal za čudesno koji vrijedi zaštititi.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!