Najopasniji predmet na svijetu: Samo pet minuta u sobi s njim može biti kobno

Znanost 21. svi 202408:46 0 komentara
TikTok/screenshot

Predmet se naziva "slonova noga", iako nema nikakve veze sa slonom. Čak i kratki susret s njim je smrtonosan.

Na prvi pogled “slonova noga” izgleda kao nekakva zahrđala masa. Što zapravo i jest.

Službeno nazvan “corium”, mješavina je urana, titana, cirkonija, magnezija, grafita i silicijevog dioksida.

Na videu, koji je na TikToku pogledalo više od šest milijuna korisnika, vidljiv je dio ostataka rastopljene jezgre nuklearnog reaktora u Černobilu, koji je uništen u katastrofi 1986. godine.

Snimku su 2000. godine napravili nuklearni tehničari Aleksander Kupnij i Sergej Koshelev, prenosi portal Lad Bible.

@mysteri0usdaily The Elephant’s Foot is the nickname given to a large mass of corium and other materials formed underneath the Chernobyl Nuclear Power Plant, near Pripyat, Ukraine, during the Chernobyl disaster of April 1986. This footage was filmed in sometime between 2007-2009 by health physics technician Alexander Kupny and his accomplice Segei Koshelev. They were only allowed in there for strictly 30 minutes to avoid over exposure to high levels of radiation. Alexander and Sergei are still alive today in their 60s. #chernobyl #urbanexploration #creepy #eerie #history #interesting #lostfootage #lostmedia #ukraine #fyp ♬ drowning (edit) – Antent & vowl.

Unatoč tome što se događaj zbio prilično davno, “slonova noga” je i dalje vrlo radioaktivna, a samo nekoliko minuta boravka u prostoriji s njom može biti kobno.

Visoka radioaktivnost uzrokuje vrtoglavicu i umor nakon samo 30 sekundi, a pet minuta izlaganja je kobno za čovjeka i uzrokuje radioaktivnu bolest koja uzrokuje smrt za nekoliko dana.

Masa koja je ime dobila zbog svog oblika danas je zakopana pod zemljom, a nekadašnji reaktor prekriven je debelom betonskom “kapom” koja sprječava da radioaktivno zračenje izlazi u okolinu. Kako prenosi Lad Bible, “slonova noga” ostat će smrtonosna tisućama godina, a 2021. procijenjeno je da je masa postala sitna poput pijeska.

Na videu objavljenom na TikToku povremeno se vide bijele mrlje. Natpis objašnjava da mrlje nisu rezultat greške u kameri, već su uzrokovane radioaktivnim zračenjem u prostoriji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!