Nijedno nije vezano za koronu: Nevjerojatna znanstvena otkrića iz 2021.

Shutterstock/ilustracija

Protekla godina bila je prepuna znanstvenih otkrića čak i ako isključimo sva ona vezana za koronavirus.

U 2021. godini zanstvenici su došli do velikog napretka u liječenju mnogih bolesti, a neka od njihovih otkrića revolucionarna su. Insider je popisao 6, po njima, najzanimljivih.

Medicinski psihodelici

Proteklih godina lijekovi s psihodeličnih efektom dali su obećavajuće rezultate u liječenju nekoliko mentalnih bolesti, a dvije studije provedene u 2021. samo su dodatno potvrdile njihovu učinkovitost u kombinaciji s terapijom.

Osobama koje pate od PTSP-a, MDMA, odnosno ectasy, može olakšati svakodnevni život. U trećoj fazi kliničkog istraživnja, čiji rezultati su objavljeni u znanstvenom časopisu Nature Medicineu, 67% pacijenata koji su primali MDMA uz terapiju razgovorom doživjeli su takvo poboljšanje da više nisu bili kvalificirani za dijagnozu dva mjeseca nakon liječenja.

Zasebno je istraživan i psilocibin, aktivni sastojak u “čarobnim” gljivama. To istraživanje pokazalo je da je terapija potpomognuta halucinogenima značajno smanjila simptome depresije, inače otporne na liječenje.

U ranijem istraživanju psilocibina kao lijeka za depresiju (travanj u odnosu na studeni) dvije seanse sa psihodelicima djelovale su “barem jednako dobro” kao dnevna doza antidepresiva escitaloprama.

Test krvi koji otkriva 50 vrsta raka

Novootkrivena tehnologija mogla bi otkrivati više od 50 vrsta karcinoma u ranoj fazi i to na temelju samo jednog vađenja krvi.

Ova metoda zove se Galleri test i razvio ju je bitehnološki div Illumina. Tom metodom traže se DNK fragmenti u krvi koji bi mogli signalizirati prisutnost raka. Ti fragmenti mogu i locirati tumor s visokom točnosti što pacijentu daje veliku prednost pri dijagnozi i liječenju.

U kliničkom istraživaju, u kojem su sudjelovali ljudi kojima je već dijagnosticiran rak, Galleri test je identificirao 51,9% karcinoma, neovisno o tome u kojem su stadiju bili. Ovaj test izrazito bi koristan mogao biti pri otkrivanju karcinoma koji nisu dijagnosticirani na redovitim pregledima,

Liječnici zasad tvrde kako Galleri i slično testovi moraju poboljšati razinu usješnosti, ali jednom kada se to dogodi, oni će biti od velike koristi ljudima jer bi tako mogli izbjeći posljedice koje kemoterapija ostavlja na organizam.

Prvi tretman za progeriju

Progerija je genetska bolest koja je uzrok preranog strenja kod otprilike 400 djece u svijetu. Dosad nije postojao tretman koji bi usporio bolest, koja je u većini slučajeva fatalna nakon 13. godine.

Novi lijek, razvijen u 2021. godini, može životni vijek djece rođene s ovim stanjem, produžiti za oko dvije i pol godine. To je prvi i jedini lijek za Hutchinson-Gilfordov sindrom progerije koji je odobrila FDA. On djeluje tako da sprječava nakupljanje mutiranih proteina.

Takvi neispravni proteini zovu se progerini, a uzrokuju odumiranje stanica te osšrećuju srce i kosti. Djeca s ovom dijagnozom obično umiru od zatajenja srca ili moždanog udara.

Implantat za zacjeljivanje prednjeg križnog ligamenta

Prednji križni ligament najčešći je izvor ozljede koljena, prema izvješću iz 2016. u Journal of Clinical Orthopaedics and Trauma.

Iako se radi o uobičajenoj ozljedi, ona može biti jako teška za saniranje te popravak rupture prednjeg križnog ligamenta može iziskivati više operacija pa čak i potpunu rekonstrukciju. To, pak, zahtijeva uklanjanje zdrave tetive za presađivanje te dug oporavak.

Novorazvijeni implantat koljena, koji je nedavno odobrila FDA može, stimulirati prednji križni ligament da se sam izliječi. Tvrdi to dr. Martha Murray, glavna ortopedska kirurginja u dječjoj bolnici u Bostonu, u priopćenju za javnost.

Revolucionarni implantat napravljen je od goveđeg kolagena i kapi pacijentove krvi, a spaja rupturirane dijelove prednjeg križnog ligamenta. Zahvat za umetanje je minimalno zahtjevan, a zacijeljivanje je brže neko kof rekonstrukcije.

Pilula protiv gljivične infekcije

Pilula protiv gljivične infekcije prvi je novi antifungalni lijek u posljednjih 20 godina. Ona zaustavlja rast candide, gljivice koja uzrokuje vaginalne gljivične infekcije.

Liječenje gljivičnih infekcija obično funkcionira i bez recepta, ali nekada se zna odužiti. Novi lijek pruža odmak od postojećih antifungalnih lijekova.

Formula za adaptirano mlijeko slična majčinom mijeku

Dvije znanstvenice razvile su prvo laboratorijski uzgojeno majčino mlijeko. Ono je uzgojeno sa stanicama s nutritivnim komponentama i složenošću majčinog mlijeka, izvijestio je Insider u lipnju. Ono je napravljeno do mliječnih stanica koje se nalaze u mliječnim žlijezdama.

Mlijeko je nazvano Biomilq i nutritivno je složenije od dosadašnjih formula. Ipak, znanstvenice koje stoje iza ovog otkrića ne tvrde da je ono savršena zamjena za majčino mlijeko jer ne odražava majčinu prehranu niti prenosi imunološku zaštitu s majke na dijete.

Ovaj proizvod trebao bi biti dostupan roditeljima za tri godine, prenosi Insider.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram