Sapunom protiv komaraca? Da, ali oprez… Neki ih privlače

Znanost 16. svi 202310:51 0 komentara
Pixabay / Ilustracija

Može li temeljito ribanje sapunom zaustaviti komarce? Možda i može, ako je suditi po pokusima tima s Virginia Techa, čiji su zaključci objavljeni u časopisu iScience u svibnju.

Čini se da pranje nekim sapunima privlači komarce, dok drugi sapuni odbijaju te krvoločne zvijeri.

Ali to je samo pola priče.

Učinci sapuna na nepce komaraca varirali su od čovjeka do čovjeka i ovisili su i o “interakcijama između sapuna i jedinstvenog profila mirisa svake osobe”.

Osoba može “biti izuzetno privlačna komarcima” dok je neoprana, zatim može postati privlačnija komarcima nakon pranja jednom vrstom sapuna, a odbojna nakon pranja drugom vrstom sapuna otkrio je tim.

Znanstvenici su kategorizirali kemijske mirise koje ispuštaju četiri dobrovoljca – kad nisu bili oprani, te nakon pranja s četiri marke sapuna – Dial, Dove, Native i Simple Truth.

“Ono što je stvarno važno za komarce nije najzastupljenija kemikalija, već specifične veze i kombinacije kemikalija, ne samo iz sapuna, već i iz naših osobnih tjelesnih mirisa”, rekao je voditelj studije Clément Vinauger, koji je predložio sapune s mirisom kokosa kao možda najbolji svestrani izbor za odbijanje komaraca.

“Svatko miriše drukčije, čak i nakon nanošenja sapuna, vaš fiziološki status, način na koji živite, što jedete i mjesta na koja idete utječu na način na koji mirišete”, rekla je koautorica i biologinja Chloé Lahondère.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!