Kako izračunati termin poroda? Ovaj kalkulator će vam brzo pomoći u planiranju

Majka i dijete 04. pro 202012:15 > 20. pro 2022 12:04
Pixabay

Trudnoća, vrijeme koje svaka žena opisuje kao najljepše, ali i jedno od najstresnijih perioda u životu. Jedno od najčešćih pitanja koje sve zanima, pa i ostatak obitelji i prijatelje je kada je termin poroda. Kod ginekologa ćete odgovoriti na pitanje kada je bila posljednja mjesečnica i nakon toga se izračunava termin poroda.

U nastavku donosimo način kako sami izračunati termin poroda ako još niste posjetili liječnika i saznali taj poseban datum.

Kako izračunati termin poroda?

Prije nego krenete s računanjem uzmite u obzir da dužina trajanja trudnoće, a i pogodak termina nije kod svih žena isti. Zapravo se samo četiri posto djece rađa na predviđeni dan termina, dok ostali variraju od jednog dana pa čak i tjedana. Ultrazvukom kod ginekologa se najlakše predviđa termin trudnoće, a vjerojatnost pogađanja termina se smanjuje što se trudnoća bliži kraju. Greška je u prosjeku od pet do 10 dana.

Trudnoća obično traje devet mjeseci, točnije 280 dana od posljednje menstruacije. Naravno, ovo se računanje izvodi uz pretpostavku da imate pravilan menstrualni ciklus. Termin poroda se računa uz pretpostavku tog prosjeka, a ne individualnih karakteristika trudnoće. Upravo to je razlog zašto su odskakanja česta.

Što utječe na trajanje trudnoće?

Temeljem pretpostavke da trudnoća traje 280 dana, možete sami izračunati termin poroda. Naravno, ovo ide uz pretpostavku da su vam menstrualni ciklusi uredni, da su ciklusi ovulacije uredni te da nemate poteškoća s maternicom.

Utjecaj na trajanje trudnoće ima i tjelesna težina pa tako pothranjene žene imaju nešto kraću trudnoću, kao i one koje puše ili imaju višu razinu stresa. Žene koje pate od dijabetesa također bi mogle imati kraću trudnoću, a velik utjecaj ima i menstruacija za vrijeme trudnoće.

Dulja trudnoća pojavljuje se kod žena koje imaju menstrualni ciklus duži od 28 dana te žene starije od 30 godina. Smatra se kako će se muški fetusi nositi duže od ženskih.

Računanje termina poroda: Ovo su najbolje metode

S obzirom na to da neke žene znaju kada su imale spolni odnos koji je doveo do trudnoće, računanje termina poroda je nešto lakše. Doduše, i dalje je najvažnija informacija prvi dan posljednje mjesečnice.

Najjednostavniji način kako izračunati termin poroda je zapisati datum prvog dana posljednje mjesečnice. Na to dodajte sedam dana i oduzmite tri mjeseca. Tako primjerice ako vam je prvi dan posljednje mjesečnice bio 5. studenoga, na to dodate sedam dana i dobijete 12. studenoga te oduzmete tri mjeseca i dobijete 12. kolovoza. Ova metoda izračunavanja termina poroda naziva se i Naegelovo pravilo te ide uz pretpostavku da vam ciklus traje 28 dana.

Ako vam ciklus traje duže, oko 35 dana, a ne znate točno dan početka prošle menstruacije ovo je druga najbolja metoda kojom možete izračunati termin poroda. Na prvi dan posljednje ovulacije dodajte 7 dana. Tada dobivate prvi dan posljednje mjesečnice. Nakon toga možete isprobati Naegelovo pravilo.

Drugi način je da iskoristite neki od online kalkulatora za izračunavanje termina poroda, no oni će vam pokazati ovu istu računicu, samo nećete morati sami računati. Neki kalkulatori termina poroda su malo detaljniji te mijenjaju predviđeni datum ovisno o tome koje je vaše prosječno trajanje menstrualnog ciklusa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.