Smisao za humor u novorođenčadi se razvija tijekom prvog mjeseca života

Majka i dijete 30. stu 202111:16 0 komentara
Pexels/Ilustracija

Novo istraživanje britanskih znanstvenika pokazalo je da se u novorođenčadi smisao za humor razvija tijekom prvog mjeseca života, a najranije ga prepoznaju s navršena četiri tjedna, piše Independent.

Svrha studije bila je istražiti ‘na koji način humor pridonosi razvoju kognitivnog funkcioniranja u sasvim male djece’, pojasnili su znanstvenici.

Globalno istraživanje provedeno na otprilike 700 djece pokazalo je da bebe najranije prepoznaju humor s navršena četiri tjedna života, dok otprilike polovina novorođenčadi događaje oko sebe počinje doživljavati smiješnima u dobi od dva mjeseca.

Studiju, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Behaviour Research Methods, provela je grupa znanstvenika sa Sveučilišta u Bristolu i pokazala je da sasvim male bebe uspijevaju prepoznati različite oblike humora kroz igru utemeljenu na aktivnostima poput golicanja, igre skrivača, pravljenja grimasa ili kada im se netko obraća “neobičnim” glasom.

Studijom je ustanovljeno i da bebe mlađe od godinu dana uživaju u promatranju reakcije ostalih ljudi oko sebe. Veseli ih, primjerice kada uoče da se netko uplašio.

Znanstvenici su također ustanovili da je dvogodišnjacima zanimljiv takozvani “besmisleni humor”, poput rečenice “pas je rekao muuuu” i sličnih, a trogodišnjaci vole igre riječi, trikove, ali i pogrdne riječi i psovke.

Utvrđeno je i da je za razvoj smisla za humor u djece ključna socijalizacija, koja istodobno može pridonijeti poboljšanju njihovih ostalih kognitivnih sposobnosti, poput razvoja mašte.

Dr. Elena Hoicka, izvanredna profesorica na bristolskom sveučilištu novinaru The Timesa je rekla kako “rezultati studije ukazuju na to da je humor složen proces koji se razvija u prve četiri godine života”.

“S obzirom na univerzalnost i značaj humora u brojnim aspektima života djece i odraslih, važno je razviti načine koji će nam pomoći da utvrdimo na koji se način humor isprva razvija, a sve da bismo i nadalje mogli razumjeti, ne samo pojavu humora kao takvog, već i na koji način humor pomaže mladima kada je posrijedi mentalno zdravlje.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!