Komentar: Plenkoviću omraženi unitaristi mogli bi pomoći Čoviću i Hrvatima u BiH

Zoran Milanović nastavlja istim tempom. Štoviše, otišao je i korak dalje. Jučer je poslao pismo glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu, u kojem je, doduše, imao nešto pomirljiviji ton.

Nije spominjao veto na ulazak Švedske i Finske u NATO, ali je kazao da dok Hrvatska razmatra njihovu aplikaciju, NATO članice bi trebale razmisliti o problemu koji ima Hrvatska, a to je upravo problem vezan uz BiH, zemlju s kojom dijeli 1000 kilometara granice. Radi se o izbornom zakonu u BiH. Smatra da će se ti izbori održati nelegalno te da još uvijek ima vremena da se oni odgode, odnosno otkažu dok god je na snazi stari izborni zakon.

Jučer je u izjavi za medije spominjao i veleposlanika Hrvatske u NATO-u. Smatra da bi on trebao biti neutralan i ne zauzimati niti stav Plenkovića, niti stav Milanovića. Između redova napominje i da je njegova supruga još uvijek u diplomaciji, a znamo tko bira diplomate.

To bi se moglo riješiti na način da kada se bude glasovalo, tamo ne bude naš veleposlanik, nego da na njegovom mjestu bude, primjerice, ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, što je on dao naslutiti neki dan u programu N1 televizije.

Milanović: Plenković i Michel zavaravaju Hrvate u BiH

Milanović se obrušio i na Andreja Plenkovića i Charlesa Michela, koji se trenutno nalazi u BiH. On ovih dana boravi na Balkanu. Bio je u Srbiji, Albaniji, sinoć je stigao u BiH, gdje se sastao sa Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom. Za Charlesa Michela je rekao da nema nikakvog smisla da dolazi jer nema nikakve praktične ovlasti i da neće ništa napraviti, te da zajedno s Plenkovićem Hrvatima u BiH stavlja rakiju u mlijeko i onda to podmeće na dudu.

Dosta je zanimljiva i Milanovićeva najava da jesen u BiH neće biti mirna, odnosno da će Hrvati ići na osnivanje svoje samouprave ako ne bude po njihovom. Dosta brzo je na to reagirao i HDZ. Bili su dosta kritični prema Milanoviću te su napomenuli da je prije hodao u crvenoj jakni i podržavao Željka Komšića. Napominju da kao premijer nije napravio ništa za Hrvate u BiH.

Kako će izgledati izbori u BiH još uvijek nitko ne zna. Znamo da oni nisu donijeli niti proračun, niti osigurali sredstva za osiguranje izbora. Na jučerašnjoj zajedničkoj presici Dodik je zvučao kao proeuropski političar koji želi vidjeti BiH u EU. Rekao je da bi se s razine entiteta mogao posuditi novac za održavanje izbora i to bi možda moglo biti rješenje.

Hrvati ipak idu na izbore

S druge strane, Hrvati su odlučili da će ipak sudjelovati po ovom izbornom zakonu. HNS se dogovorio da idu zajedno na izbore, a posebno je zanimljiva situacija tko će biti kandidati za članove Predsjedništva. Vidjet ćemo od SDA-a hoće li to biti Bakir Izetbegović, a isto tako hoće li od strane Hrvata biti Dragan Čović, gradonačelnik Mostara ili netko treći.

Zanimljivo je i koga će danas predstaviti ta famozna trojka u kojoj je SDP, ali i Naša stranka, inače unitarna stranka koja se zalaže za građansku BiH. Oni ne žele nacionalni, vjerski koncept, nego žele da se bira jedan predsjednik u parlamentu. Oni će danas predstaviti u 14 popodne svog kandidata koji će biti Bošnjak. To će značiti da će Bošnjaci birati između dva bošnjačka kandidata te možda neće htjeti rasipati glasove na način da umjesto za bošnjačkog kandidata glasuju za hrvatskog kandidata čime bi ponovno ispalo da Bošnjaci biraju Hrvatima svog predstavnika. Plenkoviću omraženi unitaristi, čini se, tako bi mogli na kraju pomoći najviše Draganu Čoviću i Hrvatima u BiH. Koja ironija!

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari (0)

Prikaži sve komentare