N1 komentar: Liječnici i Beroš u paralelnim svijetovima

N1 Komentar 29. ožu 202308:57 0 komentara
N1

Donosimo jutarnju analizu naše Nataše Božić.

Nakon velikog prosvjeda prije gotovo dva tjedna, liječnici su se odlučili na štrajk. Nakon što je svih pet liječničkih udruga održal jučer sastanak na kojemu je odlučeno da liječnici idu u štrajk, kratko se oglasio i resorni ministar Vili Beroš reagiravši ponovno jednom rečenicom – pozvao je na dijalog te i dalje tvrdi da štrajk i prosvjed, unatoč što su legitimna sredstva, nisu ono što će unaprijediti zdravstvo.

Jutros je reagirao i premijer Andrej Plenković koji je u jednom medijskom nastupu poručio da je Vlada i dalje otvorena za dijalog, ali da će pogeldati Centralni obračun plaća (COP) i vidjeti koliko je liječnika pri vrhu, a koliko je onih kojima treba korekcija plaće.

“Hoće li do štrajka doći ovisi isključivo o Andreju Plenkoviću”

Teško će doći do mirenja Vlade i liječničkih organizacija bez konkretnog uključivanja premijera. Jaz koji je nastupio posljednjih mjeseci između Ministarstva zdravstva, konkretno ministra Beroša i liječnika, toliko je dubok da se čini kao da žive u paralelnim svijetovima.

Beroš već tjednima u svojevrsnoj kampanji obilazi sve događaje koji se tiču promocije raznih javnozdravstvenih akcija. Tako je neki dan “pustio u promet” prvu od šest hitnih medicinskih brodica, šalje naglašena priopćenja o uspjesima raznih medicinskih timovima… Kao da se pokušava stovriti dojam da u hrvatskom zdravstvu, ne da stvari ne štimaju, nego da smo u nekim stvarima top. Jednako tako Beroš tvrdi da tvrdnje liječnika o rasulu u sustavu niskim plaćama nisu točne. Govori da su po primanjima top, ne samo u Hrvatskoj, nego i razvijenijim zemljama.

Liječnici pak tvrde da sve dosad učinjeno i što se čini sada može biti minimalni dio ispravljanja dubokih nepravdi koje ovaj sustav prate godinama. Upozoravaju da je sustav plaća zapušten, neuređen, da su razlike prevelike te traže uređenje tog sustava, uređenje koficijenata. Traže i da se poštuje satnica rada jer obrade pacijenata nekada traju i samo par minuta zbog prenatrpanosti i loše organizacije institucija. Štrajk je definitivno opcija na koju su se odlučili, a hoće li do njega doći ovisi isključivo o Andreju Plenkoviću.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!