N1 komentar: Odluka sudaca VS-a može biti i sjajan alibi Plenkoviću i većini

N1 Komentar 03. ruj 202108:46 > 08:512 komentara
Izvor: N1

Donosimo jutarnju analizu našeg Domagoja Novokmeta.

Na Općoj sjednici Vrhovnog suda u četvrtak, 29 sudaca je podržalo kandidaturu Marina Mrčele za predsjednika tog suda, dok su Radovana Dobronića, kandidata predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, podržala četiri suca.

Teško je pitanje hoće li ovaj put uspjeti izbor predsjednika Vrhovnog suda.

Kad nabrajamo funkcije Marina Mrčele, ne treba zaboraviti da je on hrvatski čovjek u GRECO-u, tijelu za borbu protiv korupcije Vijeća Europe, tijelu koje je vrlo često vrlo kritično upozoravalo na tendencije koje se često pojavljuju u hrvatskoj politici posljednjih godina.

Takav rasplet sjednice Vrhovnog suda nije previše iznenađujuć, on daje vjetar u leđa svima koji sudjeluju u raspravi jer je mogu tumačiti na različite načine. Ja sam siguran da ćemo od ljudi bliskih predsjedniku Zoranu Milanoviću moći čuti da je ovo potvrda onoga na što predsjednik upozorava, a to je da su se suci postavili kao zatvorena kasta, da suci Vrhovnog ne pristaju da im itko bude predsjednik osim njih, a da predsjednik Milanović smatra da je situacija u pravosuđu toliko dramatično loša da je potrebno izazvati tektonske promjene.

Ovakva odluka sudaca Vrhovnog suda može biti i sjajan alibi Andreju Plenkoviću i vladajućima da odbiju čovjeka za kojeg navija Zoran Milanović.

Čini mi se da, bez obzira što je rasprava mnogo uljuđenija nego što je bila u vrijeme kad se raspavljalo o Zlati Đurđević, nismo u situaciji da možemo očekivati brzi rasplet. Možda za to možemo iščitati naznaku iz ponašanja Andreja Plenkovića. Naime, on je na Bledu prije dva dana, kad je davao izjave tijekom Strateškog foruma doslovno rekao da je pretjerano izvlačiti zaključke o općoj ljubavi, kako je on to nazvao, jer slučajevi u kojima u dogovori morali biti postignuti između Ureda predsjednika i premijera i ostvareni po njegovom mišljenju zapravo situacija u kojima nije moglo biti prijepora.

Opća sjednica koja je donijela svoj zaključak ne obavezuje Hrvatski sabor, međutim i iz informacija koji neslužbeno dolaze, čini se da će se vladajuća većina itekako osloniti na alibi koji im je ponuđen. Večernji list donosi neslužbene informacije s toga sastanka, u kojima se vidi da je Plenković potegnuo pitanje novih informacija o sucu Dobroniću, a to može biti samo ona da je protiv njega pokrenut stegovni postupak jer nije ispunio normu 2019. godine. Interesantno je da se i taj disciplinski postupak odužio i da oni koji su u njega uključeni ne vide potrebu da se brzo završi.

Više u videu:

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar