N1 komentar: Što suci Vrhovnog suda zamjeraju predsjednikovu kandidatu Dobroniću

N1 Komentar 06. ruj 202108:59 > 09:034 komentara
Izvor: N1

Donosimo jutarnju analizu naše Ive Puljić Šego.

Suci Vrhovnog suda nisu dosad bili najtransparentniji kad se govori o mišljenju tko bi trebao biti predsjednik toga suda. Na općoj sjednici Vrhovnog suda 29 glasova dobio je sudac Vrhovnog suda i v.d. predsjednika Marin Mrčela, a samo četiri glasa dobio je sudac Trgovčkog suda, Radovan Dobronić, kandidat predsjednika Zorana Milanovića.

Danas bismo trebali saznati obrazloženje opće sjednice, što nije bilo učinjeno u slučaju Zlate Đurđević, koja se javila na drugi javni poziv za izbor predsjednika Vrhovnog suda. Tada suci nisu dali obrazloženje zašto ne podržavaju imenovanje Đurđević na tu funkciju.

Budući da je kandidat predsjednika Milanovića dobio mali broj glasova, mišljenje opće sjednice kao ni mišljenje saborskog Odbora za pravosuđe nije obvezujuće, ali ovdje je važno što bi HDZ i većina mogli te argumente iskoristiti kao alibi protiv suca Dobronića. Ovdje je riječ o političkom dogovoru, ako se premijer i predsjednik dogovore, Dobronić će dobiti potporu vladajuće većine. Ako se ne dogovore, neće biti treće sreće i imenovanja predsjednika Vrhovnog suda iz trećeg pokušaja.

Suci prigovaraju Dobroniću da bi on kad bi postao predsjednik Vrhovnog suda preskočio više stepenica, da ne ispunjava sudačku normu, da je imao samo jednu važnu presudu, onu protiv banaka u slučaju švicarskog franka. To su sve kritike koje idu na račun suca Dobronića, a neslužbeno se čuje da se njega karakterizira kao čudaka. Ali u prilog sucu Dobroniću ide to da se suci Vrhovnog suda drže elitistički, zatvoreno, možemo ih nazvati svojevrsnim sudačkim getom i ne vole da im dolazi netko sa strane, recimo sudac Trgovačkog suda, i preuzme čelno mjesto.

Ovdje će se svakako igrati igre, suci Vrhovnog suda stoje uz svog kolegu Mrčelu i bit će zanimljivo pročitati obrazloženje i vidjeti koje su argumenti suci naveli protiv suca Dobronića.

Danas bi ta priča mogla dobiti jasnije obrise i može se naslutiti ishod ove priče.

Više u videu:

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar