N1 komentar: Tko je “stisnuo” Plenkovića?

N1 Komentar 31. sij 202408:26 4 komentara

Donosimo jutarnju analizu Mile Moralić.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković otkrio je, a ministar pravosuđa Ivan Malenica potvrdio, dodatni članak u odnosu na novo kazneno djelo odavanja podataka iz istrage, koje će se uvrstiti prilikom drugog čitanja izmjena Kazenenog zakona. Suočen sa sve većim kritikama, Plenković je odlučio ublažiti članak i uvesti interes javnosti na informaciju, pravo žrtve i pravo obrane u postupku. U slučajevima da to pravo postoji, nece biti predviđene kazne od tri godine zatvora…

Doista, riječ je o ublažavanju norme, a s obzirom na neumoljiv stav Vlade od početka Lex AP priče, nameće se pitanje: Otkud sad to? Tko je to stisnuo premijera? Sve glasniji stručnjaci i kaznenopravni autoriteti? Možda pritisak javnosti koji kulminira danas prosvjedom na Markovom trgu? Je li odluka bila motivirana politički, pritiskom unutar HDZ-a i koalicijskih partnera?

Kako god bilo, Lex AP-u dodan je interes javnosti, o njoj može odlučivati ili DORH prilikom pitanja goniti nekoga ili ne ili sud, ako postoji prijepor što jedna ili druga strana smatraju javnim interesom.

I dalje, međutim, ostaje gorak okus da je ovo kazneno djelo uvedeno politički, iz motiva zaštite vladajuće stranke, da je opasno za demokraciju i da u ovakvom širokom tumačenju nije prisutno u dvadesetak članica Vijeća Europe kako nam se svakodnevno ponavlja. Cilj zakona je da određene informacije ne dođu u javnost, a metoda je zastrašivanje. To se nije promijenilo ovim dodatnim člankom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare