N1 komentar: Zašto bismo uopće gubili vrijeme na gluposti kao što je Ustav?

N1 Komentar 29. lis 202309:02 4 komentara
N1

Donosimo komentar naše Mile Moralić.

Što god netko mislio o Ujedinjenim narodima, to je i dalje jedino mjesto na svijetu, posljednji forum u kojem se mogu čuti baš svi glasovi svijeta.

A u petak su se dobro čuli. U glasovanju o rezoluciji koju je predložio Jordan, a u kojoj se poziva na trenutačno humanitarno primirje u Gazi, uz SAD i Izrael protiv rezolucije bilo je samo 12 država, četiri članice EU-a. Dobro se čuo i hrvatski glas, jer je uz Mađarsku, Češku i Austriju bila protiv rezolucije. U pokušaju da objasne što se tu i kako dogodilo, bivši i aktualni ministri vanjskih poslova i savjetnici Banskih dvora razletjeli su se po središnjim dnevnicima nacionalnih televizija pojasniti da je Hrvatska prijatelj Izraela bez fige u džepu i da ne može rezolucija bez jasne osude Hamasa. Kada takav amandman nije prošao, mi smo kažu, bili principijelni. Za rezoluciju su bili primjerice očito neprincipijelni Francuzi, Španjolci ili susjedi Slovenci, a u spasonosnoj varijanti suzdržanih našlo se najviše članica, među njima Njemačka.

Objašnjavajući principijelni stav, savjetnik premijera Mate Granić kod nas je u Dnevniku rekao i još jednu, dosta uznemirujuću rečenicu.

Je li trebalo konzultirati Predsjednika?

“Po Ustavu da, i predsjednik je sukreator. Ali ovo je parlamentarna demokracija, znamo kakva je kohabitacija, u ključnim trenucima trebamo brze odluke, nema gubljenja vremena. I ovo je pravi, apsolutno ispravan državnički potez predsjednika Vlade, Andreja Plenkovića.”

Čl. 99 Ustava inače kaže: “Predsjednik i Vlada surađuju u oblikovanju i provođenju vanjske politike. Nema nigdje stavka u kojem se dodaje “osim ako je kohabitacija loša, a radi se o trenucima u kojima nema gubljenja vremena”.

Ali, što bi mi u parlamentarnoj demokraciji uopće gubili vrijeme na takve gluposti kao što je Ustav.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.