Plenković i HDZ, tko je koga promijenio?

N1 Komentar 15. sij 202309:07 0 komentara
N1

Donosimo jutarnju analizu naše Nataše Božić.

Mijenjajući HDZ, mijenjat ćemo Hrvatsku, ponavljao je često u predizbornoj kampanji za svoj prvi premijerski mandat te 2016. godine Andrej Plenković.

Upravo ta rečenica i kadrovi samouvjerenog, optimističnog i na promjene odlučnog Plenkovića prolazili su mi kroz glavu dok sam ovoga tjedna gledala umornog i rezigniranog Plenkovića kako objašnjava odlazak još dvoje ministara iz svoje Vlade. Ukupno ih je promijenio – 22.

19. veljače uhićen je ministar obnove Darko Horvat, to uhićenje za sobom je povuklo odlazak još dvojice članova Vlade – Josipa Aladrovića i Borisa Miloševića – koje Plenković do danas ne može prežaliti. Ta su dvojica otišla zbog sumnje USKOK-a, koja je rezultirala i optužnicom, jedan da je skupa s Horvatom dijelio državni novac za potpore po stranačkom dogovoru, ne po kriterijima, a drugi da je stranačkim kolegicama namještao radna mjesta u HZMO-u dilajući im odgovore na pitanja iz testa za posao. U njih dvojicu, premijer, još ima povjerenje, toliko da i sad spominje opciju da se jednom vrate u Vladu i politiku.

Uhićenje Horvata za Plenkovića je uz to značio težak posao pronalaženja zamjene za resor obnove za koji tada baš nitko nije bio zainteresiran pa ga je uvalio Ivanu Paladini umjesto da već tada u obnovu natjera čovjeka s, kako ga sada hvali, životnim iskustvom i stranačkom težinom – poput Branka Bačića.

Plenković je u pravu – taj 19. veljače i uhićenje aktualnog ministra u Vladi zbog dilanja novca po stranačkoj liniji i nekih drugih zbog dilanja poslova po stranačkoj liniji – presudan je tjedan za njega, Andreja Plenkovića, premijera i predsjednika HDZ-a.

Taj tjedan se pokazalo da je on još daleko od ispunjavanja obećanja iz 2016., da NIJE uspio promijeniti HDZ. Da u njegovoj stranci i njegovoj Vladi nije iskorijenjena koruptivna praksa. Da u njegovoj stranci i Vladi nije iskorijenjeno zapošljavanje i napredovanje po stranačkoj iskaznici umjesto po sposobnosti.

Način na koji je Plenković smijenio Natašu Tramišak – ukazuje,međutim, na nešto još gore od toga. Plenković niti jednom riječju nije objasnio zašto je izgubio povjerenje u Tramišak. U Aladrovića i Miloševića još ima povjerenje, nedavno je bez imalo zadrške sve u samim superlativima govorio i o tada već osumnjičenoj Gabrijeli Žalac, ali u Tramišak – evo, nema povjerenja.

Dužan je reći javnosti ZAŠTO je isparilo to povjerenje. Možda ju smjenjuje iz unutarstranačkih razloga, da izbije dodatno svu moć iz ruku Ivana Anušića.

Ali možda ju smjenjuje i jer je ljut što je DORH-u prijavila pritiske oko nabavke softvera za Ministarstvo. Istog onog softvera nabavljenog europskim novcem u vrijeme njene prethodnice, zbog kojeg je u konačnici Ured europskog tužitelja u prosincu digao optužnicu protiv Žalac. Plenković mora reći razlog zašto je smjenio Tramišak i zašto je u nju izgubio povjerenje. Morao bi jasno reći da to NIJE zato što je na slučaju Žalac surađivala s europskim i domaćim istražiteljima.

Ne demantira li on to jasno i bez ikakve sumnje, onda možemo zaključiti: ne samo da Plenković nije uspio promijeniti HDZ, nego je HDZ promijenio njega.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!