TNT komentar: Drži vodu dok izbori odu

N1 Komentar 26. svi 202410:37 1 komentar

Drži vodu dok izbori odu. Po tom se receptu Andrej Plenković trudi riješiti prvu krizu svoje ravno deset dana stare vladajuće koalicije.

Europski su izbori pred vratima, Andrej Plenković u žestokoj je kampanji za Bruxelles čiji će rezultati biti ulog ne samo u još jedne izbore koji do kraja godine slijede u Hrvatskoj – one predsjedničke, nego će se itekako vagati i pri podjeli top pozicija u EU nakon 9.lipnja.

Zbog EU izbora Plenkoviću se žurilo sklepati kakvu takvu Vladu pa je složio koaliciju zbog koje su sada obješena lica svih njegovih koalicijskih partnera. No vremena nije bilo da se zapravo riješi ključno pitanje – srpsko pitanje ili SDSS pitanje. Domovinski pokret ne želi ih ni u tragovima, manjinski partneri i sam Plenković Milorada Pupovca ne žele se odreći.

Premijer se trudi ostaviti dojama da je to sitnica koju će lako riješiti nakon EU izbora. No, treba znati da je Domovinski pokret teško stisnut ljutnjom vlastitih birača zbog ove koalicije. Rejting im se stropoštao u prvom istraživanju nakon izbora, odnosi među ključnim ljudima DP-a vidno su nategnuti, a već u prvom tjednu nove vlasti palo je u vodu još jedno od njihovih obećanja: DP nije potpisao inicijativu o Istražnom povjerenstvu o pandemiji.

Most kao najljući suparnik na desnici ismijava ih da nisu ugradili u program Vlade ni 3 posto svojih planova.

Ivan Penava i njegov DP morat će do kraja braniti stav da su SDSS skinuli s vlasti jer je to jedino što im je uopće preostalo s duge liste obećanja svojim biračima.

Kriza vladajuće koalicije stoga nije nepostojeća, kako se trudi objasniti Plenković, ona je tek odgođena.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare