Dodik prije odlaska u Sarajevo prisegnuo u Banja Luci

Regija 19. stu 201819:47 > 19:49
REUTERS/Ranko Cukovic

Novi parlament Republike Srpske konstituiran je u ponedjeljak na sjednici u Banjoj Luci na temelju rezultata izbora provedenih u Bosni i Hercegovini 7. listopada.

Za njegova predsjednika izabran je Nedjeljko Čubrilović koji je tu dužnost obnašao i u protekle četiri godine no sve je zasjenila odluka Milorada Dodika da ovu priliku iskoristi kako bi kao novoizabrani član Predsjedništva BiH i prije preuzimanja te dužnosti naprije prisegnuo u entitetskom parlamentu.

Dodik je na sjednici na kojoj su počasni gosti bili predsjednica parlamenta Srbije Maje Gojković i srbijanska premijerka Ane Brnabić prisegnuo da će kao novoizabani član bosanskohercegovačkog državnog vrha “braniti interese naroda i građana RS” koju je ponovo nazvao državom uz konstataciju kako za to nedostaje još samo međunarodno priznanje.

“U proteklih osam godina kao predsjednik RS ispunio sam sve ciljeve u očuvanju RS a moja politika se neće mijenjati, mijenja se samo moje radno mjesto. Ostajem u RS i idem samo odraditi još jedan važan posao za RS”, kazao je Dodik koji je pojasnio kako se odlučio prisegu najprije položiti tamo gdje je i izabran i tako poslati poruku da mu je RS najvažnija.

Kazao je kako neće ometati razvojne projekte u Federaciji BiH ali neće dopustiti ni da drugi blokiraju razvitak RS kao i da će dosljedno inzistirati na poštovanju ustava iz Daytona. Za BiH je kazao kako mora ostati decentralizirana jer bez toga neće biti napretka odnosno funkconalnosti vlasti u entitetima koje su, po Dodikovu sudu, najvažnije.

Najavio je i kako će zatražiti temeljitu analizu djelovanja tijela vlasti na državnoj razini uspostavljenih u proteklim godinama kao i eliminiranje “kolonijalne uprave” koja je, kako tvrdi, oličena u Uredu visokog predstavnika (OHR) što, drži Dodik, zlorabe Bošnjaci odbijajući unutarnje dogovore i očekujući da međunarodna zajednica intervenira u unutarnjim prijeporima.

Visoke predstavnike je optužio da su u proteklim godinama “u kontinuitetu počinili niz kaznenih djela” namećući zakone, ustavne amandmane i kažnjavajući izabrane dužnosnike a “okupatorima” je proglasio i inozemne suce koji djeluju u sastavu Ustavnog suda BiH.

“Ne vjerujem u dobre nakane međunarodne zajednice u BiH”, kazao je Dodik zatraživši ipak da EU odmah dodijeli BiH status kandidata za članstvo ako želi popraviti dosadašnje pogreške.

Rusiju je pak istodobno nazvao “prirodnim i moćnim saveznikom” baš kao i Kinu naznačivši kako će pokušati popraviti i odnose sa SAD na čijoj je on “crnoj listi” već pune dvije godine te mu je zamrznuta imovina i zabranjeno putovanje u tu zemlju.

Odbio je mogućnost članstva BiH u NATO-u istaknuvši kako će svaki napor na tom planu biti “čisto gubljenje vremena” a kazao je i kako kani predložiti ukidanje oružanih snaga BiH odnosno demilitarizaciju države.

“Nama je najvažnije prijateljstvo sa Srbijom… S njom imamo bratski ugovor, ona je naš oslonac i stariji brat i moj stav se nikada neće razlikovati od stava Srbije”, kazao je Dodik.

Nakon kraće rasprave u uvodnom dijelu sjednice koja je prethodila izboru čelnika parlamenta za Čubrilovića je glasovao 51 od 83 zastupnika koliko ih ima u Narodnoj skupštini RS čime se iskristalizirala i jasna vladajuća većina koju je okupio Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD)i koja će nastaviti upravljati tim entitetom u narednom četvorogodišnjem mandatu.

SNSD je pojedinačno najjača stranka u novom sazivu parlamenta RS u kojemu je mandate izborilo osam stranaka i koalicija jer ima 28 zastupnika.Druga po snazi je Srpska demokratska stranka (SDS) sa 16 izabranih zastupnika koja je ujedno i lider oporbe a Demokratski narodni savez (DNS) iz kojega je i Čubrilović ima 12 zastupnika i zajedno sa Socijalistočkom partijom (SP) koja ima sedam zastupnika čini vladajuću koaliciju.

Čubrilović ipak nije bio prvi izbor DNS-a jer je ta stranka za predsjednika parlamenta ponudila liječnika iz Prijedora Duška Ivića no zahvaljujući Dodikovom utjecaju ipak je izabran Čubrilović koji mu je bespogovorno odan.

Predsjednik kluba zastupnika oporbene Partije demokratskog progresa (PDP) Perica Bundalo optužio je Čubrilovića da je kriv za rušenje digniteta parlamenta u protekle četiri godine i nepoštivanje ustava i poslovnika.

Zastupnik Srpske demokratske stranke (SDS) Nebojša Vukanović kazao je kako je Čubrilović samo kandidat Milorada Dodika a ne parlamenta kojega je u proteklim godinama ponižavao. Istup je iskoristio i kako bi pozvao srbijansku premijerku Anu Brnabić da napokon objavi informacije kojima je uoči izbora u BiH prijetio srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić o “frapantnim dokazima” o miješanju stranaca u izborni proces.

Potom je upozorio i na masovnu kupnju zastupnika koji su nakon dobivanja mandata na izborima odlučili promijeniti stranke a time je aludirao na one koji su se iako izabrani kao kandidati oporbe naknadno odlučili prikloniti većini koju je okupio Dodikov SNSD.

“Sramota me je sjediti s onima koji su izdali povjerenje birača i promijenili stranu”, kazao je Vukanović ustvrdivši kako se parlament RS “pretvorio u bordel” u kojemu se otvoreno kupuje zastupnike za 200 do 300 tisuća eura.

Na sjednici parlamenta RS svečanu su prisegu dali novoizabrana presjednica RS Željka Cvijanović (SNSD) te dopredsjednici iz reda hrvatskog odnosno bošnjačkog naroda Josip Jerković (HDZ BiH) i Ramiz Salkić (SDA).

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram