Vučić na Kosovu: Ako nastave s nasiljem, odgovor će biti kristalno jasan

Regija 13. lis 202110:30 > 17:392 komentara
Izvor: N1

U srijedu ujutro u Kosovskoj Mitrovici su se čule sirene za opasnost, a kosovska policija priopćila je da je riječ o akciji "sprečavanja krijumčarenja robe".

Tijeg događaja:

16:40 Obraćanje Vučića

Aleksandar Vučić se obratio Srbima na Kosovu.

“Što god da se tamo dogodi, oni će reći da su jurili kriminalce. Zamislite vi te kriminalce koji zarađuju na Plazma keksima. Mjesec dana nam ne daju lijekove.

Ako oni krenu nasiljem, vi zaštitite svoj narod, a mi ćemo biti uz vas. Ali imajte u vidu cijenu koju ćemo morati platiti. Ali ako nastave, onda nećemo imati izbora

Molimo NATO da obavi svoj posao. Molim Albance da ne pokušavaju nasiljem, a ako to opet budu pokušali i ako misle da su dovoljno jaki da to naprave, usprkos tome što će cijeli svijet tražiti moju glavu, moj odgovor će biti kristalno jasan, a to je da u toj borbi moramo zaštititi živote naše djece na Kosovu. Ne samo da ćemo zaštititi te živote, nego vam danas prvi put kažem sa sigurnošću da ćemo u toj borbi i pobijediti”, rekao je Vučić.

15:00 Stigao Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sletio u Rašku, općinu na granici s Kosovom, javlja srpska državna televizija RTS.

Vučić će se, navodi RTS, odmah po slijetanju u Rašku u vojarni Vojske Srbije sastati sa Srbima s Kosova.

14:30 Oglasila se kosovska policija

“Završena je policijska operacija u regiji Prištine, Peći, Južne Mitrovice i Sjeverne Mitrovice. Ozlijeđeno je šest policajaca, od toga pet Albanaca i jedan Srbin. Dok je u svim drugim regijama policijska operacija prošla bez problema, u Sjevernoj Mitrovici organizirano su se okupile kriminalne grupe, napravile blokade na putevima sa raznim prevoznim sredstvima, koristile plinske boce, šok bombe, vatreno oružje i ručne bombe, sa ciljem ometanja i napada na carinu i policajce koji su bili na dužnosti.

Do sada je uhićeno osam osoba: R. K. (1957) kosovski Albanac, muškarac iz Peći; A. K. (1979) kosovski Albanac, muškarac iz regije Prištine; M.N. (1990) kosovski Albanac, muškarac iz regije južne Mitrovice; I.Z. (1982) kosovski Albanac, muškarac iz regije južne Mitrovice; A.D. (1995) kosovski Albanac, muškarac iz regije južne Mitrovice; M. DŽ. (1958) kosovski Bošnjak, muškarac iz sjeverne Mitrovice; I. H. (1975) kosovski Albanac, muškarac iz sjeverne Mitrovice; M. L. (1978) kosovski Srbin, muškarac iz sjeverne Mitrovice”, navodi se u priopćenju kosovske policije.

14:00 Deset ozlijeđenih, jedan muškarac živodno ugrožen

Deset osoba je ranjeno, a životno je ugrožen jedan muškarac, potvrdio je za N1 dr Zlatan Elek, direktor Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici.

Elek je za N1 rekao da je “bez ikakvog povoda” ozlijeđeno desetero građana.

“Osam njih je ozlijeđeno šok bombama, gumenim mecima i suzavcem. Oni nisu zadržani na liječenju u Kliničko-bolničkom centru. Najteže je ozlijeđen muškarac iz Zvečana koji je maltene upucan s leđa. Ima ozljedu desne lopatice, prijelom desne lopatice, prijelom drugog desnog rebra i metak mu je gotovo izašao na prednju stranu vrata. Hitnom kirurškom intervencijom zaustavljeno je krvarenje“, naveo je Elek.

N1

U jednom trenutku policija je upotrijebila suzavac da rastjera okupljene. Kako piše Kossev, čule su se i šok bombe.

Građani koji su se zatekli na licu mjesta prenose da je riječ o specijalnim jedinicima policije i da se mogu vidjeti uglavnom ispred ljekarni.

RTS javlja da su pripadnici kosovske policije za gospodarski kriminal zatvorili više trgovina u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice i okolnim mjestima.

“Upadaju u skladišta, trgovine, ljekarne ne rade, izvode akciju na svoju ruku i bez konzultacija i pripreme s policijom u sjevernom dijelu Mitrovice“, navodi RTS pozivajući se na svjedočenja i tvrdnje očevidaca.

Na ulicama su vozila Hitne pomoći i vatrogasci, a u centru grada su se okupili građani.

Blokirano je križanje koje se nalazi u blizini Tehničke škole.

Kosovska policija: Borba protiv krijumčarenja robe

Kosovska policija je u međuvremenu priopćila da je u ranim jutarnjim satima započela policijsku operaciju “u cilju realizacije strateških ciljeva na sprječavanju kaznenih djela, posebno u borbi protiv krijumčarenja robe”.

N1

U priopćenju se navodi da se akcija provodu u regiji Prištine, Peći, Južne Mitrovice i Sjeverne Mitrovice.

“Sve policijske radnje provode se u koordinaciji s nadležnim tužiteljstvima i sudovima, a odnose se na provjere i pretrese na različitim lokacijama kao što su kuće, stambeni i poslovni prostori, skladišta robe… Kao rezultat intenzivnih akcija i profesionalnih radnji kosovske policije i carine, do sada je zaplijenjena raznovrsna roba koja služi kao materijalni dokaz”, navodi se u priopćenju kosovske policije.

Srpska premijerka traži hitnu reakciju NATO-a

Nasilni incidenti na sjeveru Kosova moraju odmah prestati, poručio je u srijedu šef eurodiplomacije Josep Borell u povodu današnje akcije kosovske policije i incidenta na sjeveru Kosova u kojima je ranjen jedan 36-ogodišnjak.

Borell je Twitteru naglasio je da su “neprihvatljive jednostrane i nekoordinirane akcije koje ugrožavaju stabilnost”.

“Sva otvorena pitanja moraju se rješavati dijalogom započetim uz posredovanje EU”, poručio je Borell i naglasio da je Bruxelles u kontaktu s Beogradom i Prištinom.

Srbijanska premijerka Ana Brnabić zatražila je angažiranje NATO-a, Kfora i međunarodne zajednice, a predsjednik Srbije uputio se u Rašku, na jugu Srbije, gdje će se poslijepodne sastati s predstavnicima Srba sa sjevera Kosova.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar