Analiza crnogorskih izbora: Ima li Milatović šanse postati predsjednik Crne Gore

R.R./ATA Images/PIXSELL/PIXSELL

Milo Đukanović, kandidat Demokratske partije socijalista, i Jakov Milatović, čelnik Pokreta Europa sad koji se gospodarskom retorikom predstavlja kao stranka građanske orijentacije, ušli su u drugi krug izbora za predsjednika Crne Gore. Projekcije uoči izbora pokazivale su da bi se u drugom krugu trebali naći Đukanović i Mandić, a rezultat je iznenadio većinu analitičara u Crnoj Gori.

Politički analitičar i konzultant Aleksandar Musić kaže kako je narativna prednost Jakova Milatovića u odnosu na sve ostale kandidate u prvom krugu ovih izbora bilo to što su crnogorski građani od njega nešto dobili.

“Kao ministar ekonomskog razvoja u vladi Zdravka Krivokapića radikalno je podigao minimalne plaće i tako osvojio neotkriveni bazen birača koji su bili frustrirani ostalim strankama”, podsjeća Musić.

Dodaje da to što će taj ekonomski pokus možda imati negativne posljedice po javne financije – u ovom je trenutku većini građana manje bitno u odnosu na ono što su osjetili.

“U tom smislu mu je u kampanji bilo lakše obećavati nove stvari u odnosu na narativ o europskom i stabilnosti poput Mila Đukanovića, narativ o pomirenju kakav je imao Andrija Mandić i narativ o uklanjanju podjela kojeg je propagirao Aleksa Bečić. Također, još nije ni izbliza kompromitiran pa mu je lakše i nuditi se kao ‘novo lice’ u odnosu na sve ostale”, smatra Musić.

Đukanović zakomplicirao političku situaciju

Naglašava kako političku situaciju u Crnoj Gori dodatno komplicira odluka aktualnog predsjednika Đukanovića da raspusti parlament i parlamentarne izbore zakaže za 11 srpnja.

“Crna Gora je u političkoj krizi od sredine kolovoza kada je vlada Dritana Abazovića izgubila povjerenje zastupnika zbog potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC kojim je, kako je optuživan, kulturno povijesna dobra Crne Gore prepisao toj vjerskoj organizaciji”, objašnjava naš sugovornik.

Musić smatra da je Milatović u drugom krugu favorit u odnosu na Mila Đukanovića.

“Naime, stvorila se anti-DPS referendumska atmosfera, a istovremeno DPS promašenom taktikom i lošom kampanjom nije stvorio pro-crnogorsku referendumsku atmosferu, nego se koristio retorikom i porukama koje nemaju nikakav mobilizacijski potencijal te igranjem na kartu stare slave, sa samouvjerenim sloganima, koje odavno nema. Zanemaruju vizualno, digitalno, terensko i najbitnije – nasušno nedostaje mladih lidera koji mogu iznijeti barem neke dijelove kampanje u određenim predjelima Crne Gore”, smatra politički konzultant i dodaje da DPS-u treba radikalni zaokret u kampanji da bi uopće imao i najmanju matematičku mogućnost izvući pobjedu na ovim izborima.

Ruski utjecaj u Crnoj Gori ukorijenjen kod trećine birača

Na pitanje kako će Vučićev režim reagirati na Milatovića kaže da je, poznavajući pragmatičnost Vučićevog režima, za očekivati da će pokušati uspostaviti neki direktni link s Evropom sad!, a mimo DF-a, SPC, Marka Milačića, Vladislava Dajkovića i drugih. “Istovremeno se pojedini američki dužnosnici zbližavaju s Evropom sad!”, dodaje.

Kaže i da je paradoksalno da za direktnim ruskim utjecajem u Crnu Goru više nema potrebe pošto se taj utjecaj ukorijenio na društvenim mrežama i u popularnoj kulturi, u sentimentu barem trećine, ako ne i polovice države.

“Taj utjecaj buja u svim onim domenama suvremene političke borbe koju je DPS zanemario”, tvrdi Musić.

Dodaje i da je Mandićev osobni rejting pretrpio snažan udarac ovime jer je jasno da im Evropa sad! oduzima barem jedan dio biračkoga tijela.

“Na sljedećim parlamentarnim izborima Evropa sad!, ako nastavi ovim momentumom, ostvarit će najbolji rezultat, a nije potpuno isključeno ni poslijeizborno povezivanje s Demokratskim frontom, koji je parlamentarno terenski snažan, snažniji od samog Mandića, u stvaranju vlade koja bi iz igre izbacila sve ostale, ali je izglednije povezivanje s Bečićevim Demokratama i nekoliko manjih igrača ako će euroatlantski utjecaj prevladati”, smatra Musić.

Dodaje da je uz DPS, Mandića osobno – najveći gubitnik trenutni premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović.

“Podgorički izbori i I. krug predsjedničkih izbora pokazali su da je obesmišljen, da ne postoji u biračkom tijelu, leđa su mu okrenuli i njegovi ‘europski partneri’, dakle, upotrebna vrijednost mu je istekla”, rekao je za N1info.hr Aleksandar Musić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.