Državno tužiteljstvo BiH preuzelo istragu o smrti Davida Dragičevića

Regija 14. tra 202115:50
Izvor: N1

Tužiteljstvo BiH odlučilo je preuzeti istragu o misterioznoj smrti mladića Davida Dragičevića iz Banje Luke nakon što tamošnje tužiteljstvo tri godine nije napravilo nijedan ozbiljniji korak da razjasni taj slučaj, koji je doveo i do velikih prosvjeda protiv režima predvođenog Miloradom Dodikom.

Tužiteljstvo BiH u Sarajevu u srijedu je objavio kako je, nakon razmatranja dostavljenih spisa iz Okružnog javnog tužiteljstva Banje Luke i javnog tužiteljstva Republike Srpske, donijelo oduku o preuzimanju slučaja Dragičević.

Kako je pojašnjeno, na državnoj će se razini sada voditi istraga koja se odnosi na više osoba zbog povrede službene dužnosti, što se može dovesti u vezu s počinjenjem kaznenog djela protiv života Davida Dragičevića, kao i zbog neprijavljivanja kaznenog djela i počinitelja te na pomoć počinitelju nakon počinjenog kaznenog djela.

“Tužiteljstvo BiH opredijeljeno je za rješavanje predmeta sistemske korupcije te jačanje vladavine prava i zaštitu prava oštećenih, zagarantiranih Ustavom BiH i Europskom konvencijom o ljudskim pravima”, stoji u izjavi.

David Dragičević (21) pronađen je mrtav na ušću rječice Crkvene u Vrbas 18. ožujka 2018. Policija je odmah objavila kako je on smrtno stradao kada je upao u korito rijeke te se ugušio, no postupno su isplivale na površinu brojne nelogičnosti koje su te tvrdnje dovele u pitanje.

Davidovi roditelji tvrdili su kako je njihov sin ubijen, a da policija i vlast Republike Srpske to pokušavaju prikriti štiteći počinitelje i nalogodavce.

Prijepori o tome kako je preminuo Dragičević na kraju su potaknuli velike prosvjede protiv vlasti u Banjoj Luci, koje je policija RS brutalno ugušila.

Davidov otac i majka nakon toga su se sklonili u Austriju, a tamo su prenijeli i posmrtne ostatke svog sina, no nisu odustali od zahtjeva da se otkrije istina o tome kako je on nastradao.

Okružno tužiteljstvo u Banjoj Luci je prekvalificiralo Davidovu smrt od nesretnog slučaja u kazneno djelo ubojstva, no do sada zbog toga nitko nije ni procesuiran niti je osumnjičen.

Još nije počelo ni suđenje dvojici kriminalističkih tehničara za koje je utvrđeno kako su uništili dio Davidove odjeće koji je mogao poslužiti otkrivanju počinitelja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar