NYT: Vučić na udaru i u defenzivi, nikada nije izgledao tako izgubljeno

Regija 09. lip 202319:38 0 komentara
FoNet/Zoran Mrđa

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je redovita meta prosvjeda u Beogradu, igra svoju ulogu u obrani Srba na Kosovu, gdje su se tenzije nedavno razbuktale, piše u novom tekstu poznati New York Times

Kako se dodaje u analizi ovog medija, prosvjednici u Beogradu traže ostavke najviših dužnosnika nakon dva masovna ubojstva u kojima je početkom svibnja ubijeno 18 ljudi.

“Njemu se udvaraju američki i evropski diplomati, uzdiže ga medijska mašinerija posvećena omalovažavanju njegovih kritičara, a preostale su mu još četiri godine predsjedničkog mandata koji je prošle godine osiguran uvjerljivom pobjedom na izborima”, ističe se u analizi NYT-a.

Ali, dodaje se, predsjednik Aleksandar Vučić, lider Srbije duže od desetljeća, nikada nije izgledao tako “izgubljeno kao kada se ovog gtjedna pojavio u služenom videu na prostranoj krovnoj terasi svog predsjedničkog ureda, kako dijeli zdjelu trešanja s dvoje suradnika, žaleći se da ih demonstranti na ulicama nazivaju nepristojnim imenima, kao nenormalnim, ludacima, ubicama, kriminalcima”.

U tekstu se napominje da su pretjerane uvrede, koje uobičajeno prakticiraju „rotvajlerski tabloidi, lojalni gospodinu Vučiću“ i provladine televizije, upućivane, bar u javnosti, uglavnom Vučićevim neprijateljima.

“Ali, poslije višetjednih uličnih prosvjeda, pokrenutih prošlog mjeseca isprovociranih masovnim pucnjavama, sad je gospodin Vučić na udaru — i u defenzivi kao nikada prije od kada se 2012. etablirao kao stožer oko kojeg se okreće srpska politika“, dodaje se.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.