Prosvjednici na Kosovu traže smrt za 5 mladića: “Curicu silovali godinu dana”

Regija 05. ruj 202219:35
ARMEND NIMANI / AFP

Tisuće građana Prištine već danima prosvjeduju zbog slučaja silovanja 11-godišnje djevojčice na Kosovu. Zločin se dogodio u prošlu subotu kada je pet osoba silovalo 11-godišnjakinju iz Prištine. Kosovski mediji prenose da je djevojčica silovana od 17:30 do 00:30 u jednom od gradskih parkova.

Prosvjednici traže smrtnu kaznu za silovatelje, od kojih su četvorica maloljetni. Jedan od osumnjičenih za silovanje je 26-godišnjak, a privedeni su i njegov maloljetni brat i još trojica maloljetnika. Određen im je jednomjesečni pritvor, piše Index.

VEZANA VIJEST

Prosvjede u Prištini organizirale su nevladine organizacije koje se bave zaštitom žena na Kosovu. Jedna od organizatorica, Trina Binaku, rekla je da je silovanje 11-godišnje djevojčice simbol kosovskog “patrijarhalnog sustava”.

Binaku je rekla okupljenima da će se prosvjedi nastaviti sve dok vlada ne uvede učinkovite mjere za kažnjavanje rodno uvjetovanog nasilja. Šef kosovske policije podnio je ostavku zbog, kako kaže, profesionalne savjesti u vezi s ovim slučajem.

Djevojčica silovana više od godinu dana

Kosovski ministar unutarnjih poslova Xhelal Sveçla objavio je danas da prve informacije pokazuju da je 11-godišnja djevojčica bila zlostavljana mnogo dulje – više od godinu dana.

“Prve indicije ili informacije su da je ova maloljetnica silovana više od godinu dana. Zahtjev sam uputio izravno načelniku Policijskog inspektorata Kosova kako bi svi koji su uključeni u ovaj slučaj mogli biti pozvani kao svjedoci i kako bi institucije Kosova i javnost bili na pravi način informirani o tome što se dogodilo i što su institucije poduzele. Ali i da se što prije izađe s rezultatom ovog izuzetno teškog slučaja”, rekao je.

Dodao je i kako institucije nisu zaštitile žrtvu, ali je izrazio uvjerenje da će svi propusti biti identificirani, a odgovorni kažnjeni.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.