Slovenska vlada s malo mogućnosti za reguliranje cijena energenata

Regija 13. lis 202108:46
Izvor: Davor Puklavec/PIXSELL

Slovenska vlada mogla bi intervenirati kako bi utjecala na rastuće cijene električne energije iz domaće proizvodnje, ali ne i na cijene naftnih derivata koji se uvoze, istaknuo je ministar gospodarstva i potpredsjednik vlade Zdravko Počivalšek u razgovoru za Slovensku televiziju.

Ako to bude potrebno, vlada bi mogla intervenirati tako da slovenski proizvođači električne energije nju ne bi mogli prodavati u inozemstvo ili bi cijenu energije limitirali, kazao je Počivalšek, dodavši da treba pričekati kako će se problematika cijena energenata rješavati na europskoj razini i da su potrebna sistemska rješenja.

Prema zakonu, vlada bi mogla teoretski regulirati cijene svih energenata, ali bi to bilo kontraproduktivno jer bi dovelo do nestašica na tržištu, upozorio je Počivalšek.
Što s tiče strategije EU o prijelazu na obnovljive izvore energije, Počivalšek je kazao da se zamjena ugljena obnovljivim izvorima ne može ostvariti brzo ako se ne definira čime zamijeniti isključivanje tog energenta.

“Mislim da bez nuklearne energije to neće ići i o tome će europski lideri još raspravljati”, kazao je slovenski ministar.

Slovenija je u skupini deset članica EU-a, među kojima je i Hrvatska, koje su Europskoj komisiji predložile da se nuklearna energija prizna kao “zeleni” izvor energije u katalogu obnovljivih izvora jer ne utječe znatnije na klimatske promjene, a 40 posto u Sloveniji proizvedene struje dolazi iz jedine nuklearke Krško.

Prema podacima slovenske agencije za energiju, pokrivenost domaće potrošnje u zemlji proizvedenom električnom energijom iznosi 92,6 posto. Oko 35 posto struje dolazi iz obnovljivih izvora (prvenstveno hidrocentrala), 26 posto iz fosilnih goriva, a ostalo iz nuklearke Krško.

Kao jedno od mogućih rješenja za ublažavanje najavljenih povećanja cijene struje Počivalšek je najavio i zabranu njenog izvoza jer domaće tvrtke njome trguju na europskoj burzi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar