Svjetski mediji raspisali se o izborima u Srbiji

Regija 18. pro 202307:11 0 komentara
N1 Srbija / Marina Pupavac

Svjetski mediji raspisali su se o rezultatima parlamentarnih i lokalnih izbora u Srbiji na kojima, prema preliminarnim rezultatima, uvjerljivo vodi Srpska napredna stranka.

Britanski javni servis (BBC) javlja da je prema izlaznim anketama stranka srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića preuzela vodeću poziciju na izvanrednim parlamentarnim izborima.

Kako navode, očekivalo se da će ta stranka zadržati većinu u parlamentu.

Oporbene stranke koalicije ‘Srbija protiv nasilja’ zaostaju s 23,3 posto na parlamentarnim izborima, a najveća im je nada da će se suprotstaviti SNS-u na lokalnim izborima, prvenstveno u Beogradu, javlja BBC, dodajući da su neovisni promatrači utvrdili brojne nepravilnosti na izborima.

Agencija Anadolija je preliminarne rezultate objavila pod oznakom “udarna vijest”, dok je Al Jazeera napisala da su današnji izbori referendum za Vučićevu stranku, iako se on nije kandidirao ni za jednu funkciju.

A Reuters prenosi da na izvanrednim parlamentarnim izborima vodi SNS s 46,6 posto, prema podacima Ipsosa i Cesida.

Ta agencija piše i o zabilježenim nepravilnostima poput organiziranog dolaska birača na biračka mjesta, fotografiranja glasačkih listića i proceduralnih grešaka.

Deutsche Welle o izborima prenosi u live blogu pod naslovom “U Beogradu Nestorović odlučuje?”.

Politico piše da izlazne ankete pokazuju da Vučić jača vlast unatoč kritikama da je bilo velikih nepravilnosti.

“Iako se Vučić nadao da će prijevremeni izbori potvrditi njegovu gotovo potpunu kontrolu nad državom kandidatkinjom za članstvo u EU-u, sada se čini da će se morati braniti od optužbi za velike nepravilnosti i zastrašivanje birača. Ovi sporovi oko izbornih manipulacija samo će povećati strahove da Vučić ubrzano potkopava demokraciju, medije i javne institucije u toj zemlji”, navodi Politiko.

U tekstu se navodi da ovakvi rezultati znače da će Vučić, koji balansira između Zapada i Kremlja, ostati središnja figura diplomacije SAD-a i EU-a na Zapadnom Balkanu, posebice u pokušaju da se izbjegne ozbiljno rasplamsavanje napetosti na Kosovu.

Euronews, agencija Xinhua, France 24, Radio Slobodna Europa na engleskom, ABC News također su izvijestili o preliminarnim rezultatima.

Glas Amerike prenosi da SNS ima većinu na republičkoj i pokrajinskoj razini, uz ocjenu da je “tijesno” u Beogradu.

AP piše da su “vladajući populisti u Srbiji odnijeli uvjerljivu pobjedu na parlamentarnim izborima, koje su obilježila izvješća o velikim nepravilnostima, kako tijekom napete kampanje, tako i na dan glasovanja”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!