U Ljubljani ponovno prosvjedi protiv covid-potvrda, okupilo se više tisuća ljudi

Regija 29. ruj 202116:38
N1

U centru Ljubljane i danas se održavaju prosvjedi protiv obveznog cijepljenja protiv Covida-19 i covid potvrda, a pred zgradom parlamenta u središtu grada treću srijedu za redom okupilo se više tisuća onih koji vladinim upravljanjem epidemijom nisu zadovoljni.

Policija je objavila da  prosvjedni skup, kao ni prethodna dva, nije prijavljen, zbog čega za sigurnost pojačanim brojem svojih snaga skrbi policija, posebno zato što je slično okupljanje prije dva tjedna završilo neredima i napadima na pripadnike snaga reda.

Prosvjed je započeo oko 13 sati i za sada se odvija bez nereda, a policija je navela da je sa sudionicima obavila više obavijesnih razgovora, pozvala ih na poštivanje zakona o javnim okupljanjima te upozorila da je prostor pred parlamentom pod videonadzorom.

Prosvjed na kojemu sudjeluju članovi antivakserskih udruga, ali i ljudi koji kažu da nisu protiv cijepljenja, ali da je to pitanje osobnog izbora i stvar slobodne volje, počeo je “minutom šutnje” u spomen na 20-godišnju djevojku koja je jutros umrla u ljubljanskom UKC-u od posljedica moždanog udara, dva tjedna nakon što je cijepljena cjepivom Johnson&Johnsona protiv Covida-19.

Na početku okupljanja prosvjednicima se obratio i otac preminule, javljaju slovenski mediji. “Moja Katja se je cijepila da bi dobila slobodu. Govori se samo o postotcima oboljelih, ali ona nije bila postotak, bila je moje dijete”, kazao je i nakon toga napustio skup.

Na skupu se među ostalim čuju i povici protiv vlade i njene politike, te uzvici “lopovi, lopovi”, ali izgreda za sada nema.

Policija je upozorila prisutne da na takve manifestacije nije dopušteno donositi opasne predmete, poput štapova, kamenja ili pirotehničkih sredstava, te da će u suprotnome morati djelovati, a upozorava da se na prosvjede ne dovode djeca.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.