U Sloveniji 548 novih slučajeva, očekuje se smirivanje situacije

Regija 11. tra 202112:06
Izvor: N1

U Sloveniji je u zadnja 24 sata bilo 7 preminulih od covida-19, a potvrđeno je 548 novih zaraza koronavirusom, no procjene govore da je 11-dnevno zatvaranje koji završava u nedjelju uspjelo, pa se kraj trećeg vala očekuje kroz koji tjedan.

“Čini se da su zatvaranje i oštre restrikcije djelovali jer se broj pozitivnihj testova smanjuje, pa će idućih dana reprodukcijski broj širenja infekcije pasti na ispod jedan”, kazao je za medije Leon Cizelj iz znanstvenog Instituta “Jožef Štefan” koji radi projekcije i modele razvoja epidemije za vladu.

S njime se slaže i ministar zdravstva Janez Poklukar koji je kazao da bi Slovenija da nije bilo 11 dana zatvaranja bila ne u crvenoj fazi epidemije kao sada nego u “crnoj”, što znači da bi u bolnicama bilo više od 1200 covid pacijenata, a broj novozaraženih dnevni viši od 1350.

Prema podacima vlade za nedjelju u bolnicama je  sada trenutno 615 oboljelih, deset više nego prethodni dan, od čega njih 139 na intenzivnim odjelima, što je još uvijek zabrinjavajuće, ali bolje od tog “crnog” scenarija, a dobro se odvija i kampanja cijepljenja, pa je cijepljeno 332 tisuće ljudi, a 5,8 posto populacije dobilo je i obje doze cjepiva.

U zadnja 24 sata uz smanjeni opseg testiranja potvrđeno je 548 novih infekcija, uz 19,1 posto pozitivnih nalaza, znatno manje nego prethodni dan kad je udio pozitivnih bio 26,5 posto, a broj preminulih i dalje je znatno niži nego u jesenskom drugom valu epidemije, pa je sa 7 novih smrtnih slučajeva sada ukupan broj preminulih među oboljelima  4119.

U ponedjeljak nakon 11-dnevnog zatvaranja slijedi ublažavanje mjera, posebno na području obrazovanja. Ponovo su otvoreni đački domovi, te osnovne i srednje škole, radit će sve trgovine i brojne servisne djelatnosti, a ukida se i policijski sat, dok ostaju ograničenja kretanja izvan matičnih regija i i sve ostale osnovne protuepidemijske mjere.

Od idućeg tjedna također se ponovo otvaraju muzeji, knjižnice i galerije, moguće je skijanje uz negativni test na koronavirus. No,  terase i vrtovi ostat će zatvoreni još najmanje tjedan dana, dok će turistički smještajni kapaciteti goste moći primati tek u tzv. “žutoj” epidemiološkoj fazi koja se može očekivati za nekoliko tjedana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar