VIDEO Djevojka na prosvjedu u Srbiji u suzama poslala snažnu poruku

Regija 29. ruj 202210:071 komentar
Izvor: Nemanja Jovanović/Nova.rs

"Vama je žena majka, vama je žena sestra, vama je žena kći – i vi ste došli i zaštitili Informer! Mene uhićujte do sutra, znam da se vjerojatno neću ni zaposliti u ovoj državi nakon ovoga. Ali nas vrijeđate svaki dan što ne dolazite po tri sata kad netko prijavi nasilje".

To su riječi aktivistice koje su zapalile masu na prosvjedu ispred redakcije Informera. Njen kratki, a moćni govor postao je viralan na društvenim mrežama – i vrlo je jasna poruka koju je uputila policiji.

Prosvjed je organizirao feministički pokret “Ženska solidarnost” zbog objavljivanja intervjua sa serijskim silovateljem koji je nedavno pušten na slobodu. Okupljeni su na sat i pol blokirali promet ispred redakcije koja se nalazi na Terazijama, a zgradu su gađali jajima.

Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Ženska solidarnost” je izrazila i zabrinutost zbog ponovne traume koju mediji nanose žrtvama silovanja.

“Njihovo iskustvo se omalovažava i dovodi u pitanje, a preživjele najčešće prolaze kroz sekundarnu viktimizaciju i ponovno nasilje od strane institucija. Umjesto da ih zaštite i donesu pravdu, institucije žene tretiraju kao podjednako krive za preživljeno nasilje”, poručuju.

Reagirala je i Zorana Mihajlović, koja je za portal Nova.rs izjavila da mediji, umjesto što se bave širenjem straha i panike radi senzacionalističkog izvještavanja, trebaju otvoriti pitanja sigurnosti žena na javnim mjestima i sprečavanja seksualnog napada na žene.

Nemanja Jovanović/Nova.rs

Portal Zadovoljna.rs podsjeća i da su u Srbiji od početka godine ubijene 23 žene u obiteljsko–partnerskim odnosima.

Posebno je jeziva činjenica da je svaka treća žena koja je prijavila nasilje na kraju ubijena, što je dovoljan pokazatelj da nadležna tijela nisu pravovremeno reagirala, niti su poduzeli sve moguće korake kako bi žene zaštitili od nasilnika, piše Zadovoljna.rs.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar