Žigmanov: Došlo je do pomaka u odnosu aktualne vlasti u Srbiji prema Hrvatima

Regija 21. lip 202222:23
N1

Nije bilo nikakve komunikacije s predstavnicima vlasti u Srbiji oko sudjelovanja predstavnika hrvatske nacionalne manjine u novoj Vladi Srbije, rekao je za N1 lider Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov.

On je kazao da postoje nesporazumi i zlonamjerne tendencije da se DSHV predstavlja kao produžena ruka Zagreba u Srbiji, ali da je iz njegove perspektive Beograd glavna adresa za rješavanje problema.

“Nastaju problemi kada je u pitanju nemogućnost komunikacije s Beogradom, a komunikacija sa službenim Zagrebom je redovna, kao što i Milorad Pupovac redovno komunicira s Beogradom”, rekao je Žigmanov u emisiji “Iza vesti”.

Komentirajući inauguracijski govor srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, u kojem je rekao da će vlada biti manjinski inkluzivna, on kaže da se pokazuje spremnost da za pregovarački stol sjednu i predstavnici drugih manjinskih zajednica, pored bošnjačke i mađarske, koje već sudjeluju u vlasti.

Kako je kazao, DSHV želi biti dio vlade koja je posvećena europskim integracijama i koja želi riješiti pitanja hrvatske zajednice, za koju je više puta ponovio da je “najomraženija u Srbiji”.

Na pitanje bi li mogao sjediti u Vladi, s obzirom na odnos aktualne vlasti prema ratnim zločinima, Žigmanov je rekao da vjeruje da je došlo do pomaka kad je u pitanju odnos prema Hrvatima.

Upitan gdje vidi suštinski pomak, rekao je da ga je bilo nakon susreta tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića s bivšom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović 2016. godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar