Sportski liječnik iznenađen velikim brojem zaraženih igrača u Bundesligi

Nogomet 30. svi 202111:52
nogomet, futbal, sport, lopta, stadion
Unsplash / Ilustracija

Sportski liječnik Wilhelm Bloch iznenađen je relativno velikim brojem slučajeva zaraze novim koronavirusom kod nogometaša tijekom nedavno završene sezone u njemačkoj Bundesligi, prenosi agencija dpa.

Prema izvješću koje je u nedjelju kasno navečer objavila radio postaja Deutschlandfunk, u 18 klubova najvišeg nogometnog razreda u Njemačkoj prošle se sezone koronavirusom zarazilo 69 igrača, što predstavlja oko 13% svih nogometaša u Bundesligi. To je nešto veći prosjek u usporedbi s postotkom zaraženih u općoj populaciji u Njemačkoj.

“Uspoređujući s brojem igrača u Bundesligi, to je relativno visok postotak zaraženih. To se jednostavno mora reći”, izjavio je Bloch.

Liječnik je istaknuo da je tijekom sezone nije bilo moguće držati igrače u ‘balonu’ i odvojiti ih od kontakta s vanjskim svijetom.

Prema podacima Njemačke nogometne lige (DFL) u prošloj je sezoni zabilježeno 217 slučajeva zaraze koronavirusom u prvoj i drugog ligi, a tim su brojem obuhvaćeni igrači, treneri i ostalo osoblje vezano za rad s momčadima.

“U dva je slučaja bila potrebna hospitalizacija igrača, ali u oba su slučaja nogometaši nakon nekoliko dana pušteni na kućnu njegu”, izjavio je liječnik njemačke nogometne reprezentacije Tim Meyer koji je ujedno i voditelj radne skupine za sportsku medicinu u profesionalnom nogometu.

Meyer je istaknuo da je malo vjerojatno kako je bilo koji slučaj zaraze koronavirusom mogao ostati nezabilježen, zbog velikog broja i učestalosti testiranja.

“Ako dovedemo u vezu 217 pozitivnih rezultata s oko 1700 redovito testiranih osoba, onda je incidencija u skladu s onom kod opće populacije, ako tu uzmemo u obzir i broj neprijavljenih slučajeva infekcije koji su navedeni u istraživanjima”, dodao je Meyer.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.