Niz potresa u Japanu: Poginule najmanje dvije soobe

Svijet 14. tra 201616:22 > 16:28
REUTERS (Ilustracija)

Najmanje su dvije osobe poginule u potresu magnitude do 6,5, a oko stotinu je ozlijeđenih i pričinjene su velike štete noću s četvrtka na petak na jugozapadu Japana gdje je nekoliko nuklearnih reaktora, objavile su vlasti.

“Najmanje su dvije osobe poginule”, rekao je za agenciju AFP Yutaka Nasu, dužnosnik prefekture Kumamoto na otoku Kyushu.

U tom je području stotinjak ozlijeđenih, a ozlijeđenih ima i drugdje na otoku Kyushu, javile su televizije NHK i agencija Jiji.

U područje pogođeno potresom poslano je 350 vojnika kako bi pomogli spasilačkim ekipama, rekao je nešto ranije vladin glasnogovornik Yoshihide Suga.

Potres se dogodio u 9.26 sati po mjesnom vremenu na dubini od deset kilometara, s epicentrom u gradu Kumamoto. Slijedio je velik broj naknadnih udara od kojih je jedan bio magnitude 5,7 u 22 sata, te drugi 6,4 nakon ponoći, objavila je meteorološka agencija.

Srušilo se najmanje 19 kuća, a izbilo je 7 požara, javili su mediji pozivajući se na sigurnosne službe i lokalne vlasti.

Podrhtavanja tla mogla bi potrajati tjedan dana, upozorila je meteorološka agencija.

Sustav ranog uzbunjivanja omogućio je u nekoliko navrata da se stanovništvo obavijesti nekoliko sekunda prije udara putem pametnih telefona i medija.

Televizija NHK javila je da je jedan vlak velikih brzina izletio s tračnica, no nije prevozio putnike.

Meteorološka agenicja javlja da su udari bili vrlo jaki mjestimice, jačine jednake potresu 11. ožujka 2011.

Elektrooperater Kyushu Electric Power ustvrdio je da nema nikakvih nepravilnosti u nuklearnoj centrali Sendai gdje se nalaze jedina dva reaktora u Japanu koji su još u funkciji.

Nema nikakvih oštećenja ni anomalija u drugim nuklearnim centralama Ehime i Genkai, u području pogođenom potresom, kazali su operateri.

NHK je objavio zadivljujuće snimke potresa, zahvaljujući kamerama koje se u tom slučaju automatski uključuju.

Smješten na spoju četiri tektonske ploče Japan svake godine pretrpi više do 20 posto najsnažnijih potresa koji pogode Zemlju. Stoga su zgrade i infrastruktura opremljeni naprednim paraseizmičkim sustavom koji ograničava materijalne štete izazvane potresima. Međutim, potresi izazivaju požare, napose u drvenim kućama starima nekoliko desetljeća.

Japanci se posebno osjetljivi nakon potresa u ožujku 2011. koji je izazvao velik cunami te je poginulo 18.5000 ljudi, a izavao je i havariju u nuklearnoj elektrani Fukushima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.