Gradonačelnik i vođa bande uhićeni zbog nestanka 43 studenta

Svijet 30. lis 201520:37 > 20:43
Reuters/Jorge Dan Lopez

Više od godinu dana nakon nestanka 43 studenta u južnom Meksiku, gradonačelnik grada u kojem su nađena pougljenjena tijela uhićen je zajedno s vođom bande osumnjičene za njihovo ubojstvo, prenose u petak meksički mediji.

Adan Casarrubias, vođa bande Guerreros Unidos (Ujedinjeni ratnici), uhićen je u operaciji koju su izvele vojska i policija u srijedu u gradu Cuernavaca.

S njim u društvu bio je i gradonačelnik Cocule Erick Ulises Ramirez, koji je također uhićen, kao i jedan zastupnik meksičkog kongresa iz ljevičarske Stranke demokratske revolucije, kojoj pripada i Ramirez.

U gradu Iguala blizu Cocule 43 studenta iz učiteljske škole nestala su 26. rujna 2014. Dosad su analizom DNK identificirani ostaci samo jednog studenta.

Što se dogodilo studentima?

Ne zna se što se zaista dogodilo studentima koji su došli prosvjedovati u grad Iguala. Prema verziji događaja koju je iznijela meksička vlada, studente je uhitila policija u Iguali, a ubili su ih članovi Guerreros Unidos te spalili njihova tijela i bacili ih na smetlište.

Stručnjaci osporavaju službenu verziju i traže novu istragu.