Afrička unija kupit će do 110 milijuna doza Modernina cjepiva

Svijet 26. lis 202115:14
Patrick T. FALLON / AFP

Afrička unija (AU) namjerava kupiti do 110 milijuna cjepiva protiv covida-19 tvrtke Moderne u sklopu dogovora u kojemu je djelomično posredovala Bijela kuća, a kojim će se odgoditi isporuka određenih doza tog cjepiva Sjedinjenim Državama, otkrili su dužnosnici Reutersu.

Doze za AU isporučit će se idućih mjeseci, s 15 milijuna prije kraja 2021., 35 milijuna u prvom kvartalu iduće godine i do 60 milijuna u drugom kvartalu 2022.

“Ovo je važno jer nam omogućuje da odmah povećamo broj dostupnih cjepiva”, naveo je izaslanik AU-a za koronavirus Strive Masiyiwa u emailu Reutersu.

“Pozivamo druge zemlje koje proizvode cjepivo da slijede vodstvo (američke vlade) i da nam daju sličan pristup za kupnju ovog i drugih cjepiva.”

AU je već u ožujku postigao dogovor s tvrtkom Johnson & Johnson o isporuci do 400 milijuna doza cjepiva.

Uz iznimku dogovora s J&J-om, AU nije imala pristup opskrbi cjepivima, upozorio je Masiyiwa na virtualnoj novinskoj koferenciji.

“Sjedio sam na sastancima sa svakim dobavljačem”, rekao je.

Dodao je da je dogovor koji je objavljen u utorak jedinstven i da predstavlja napredak koji je uslijedio nakon što su južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa i kenijski predsjednik Uhuru Kenyatta pozvali američkog predsjednika Joea Bidena da “ostane po strani u idućem kvartalu kako bismo mi mogli pristupiti cjepivima i opskrbiti nas”.

AU plaća istu cijenu po dozi kao COVAX, dodao je Masiyiwa.

COVAX je globalna inicijativa čiji je cilj osigurati pošten pristup cjepivima, a dosad je isporučila 128 milijuna doza cjepiva afričkim zemljama.

Moderna je u svibnju objavila da će prodavati COVAX cjepiva po “najnižoj cijeni”, ali nije otkrila detalje.

Ni nove isporuke nisu dovoljno da Afrika cijepi 1,3 milijardi ljudi koji su imali puno manji pristup cjepivima nego prosperitetnije regije. Samo 8,4 posto afričkog stanovništva primilo je barem jednu dozu, a globalni prosjek je 48,7 posto, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Cjepiva Moderne tek će malo približiti AU cilju cijepljenja 900 milijuna ljudi, odnosno 70 posto kontinenta.

Bidenova administracija odgađa isporuku 33 milijuna doza cjepiva koje je kupila od Moderne kako bi AU “došao na red” za kupnju, navela je Natalie Quillian, zamjenica koordinatora Bijele kuće za odgovor na covid-19.

Masiyiwa je rekao da odluka Washingtona predstavlja ono što AU već mjeseci traži od bogatih zemalja.

Moderna je ovaj mjesec najavila da će izgraditi tvornicu za proizvodnju cjepiva u Africi, a Masiyiwa je rekao da AU želi vidjeti konkretne planove o tome prije nego što odluči hoće li kupiti još 60 milijuna doza u drugom kvartalu 2022.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.