Analitičar o Poljskoj: Nadam se regularnoj tranziciji vlasti, vjerujem da oporba neće ponoviti izraelsku grešku

Svijet 16. lis 202320:39 1 komentar

Rasplet izbora u Poljskoj, odnosno pobjedu proeuropske oporbe nad ultra konzervativnim PiS-om, komentirao je u Newsroomu profesor Srednjoeuropskog sveučilišta Macej Kisilowski.

“Ovo je vrlo važno za Poljsku jer se bojim da bi treća uzastopna pobjeda ovako autoritarne stranke, koja negira vladavinu prava, mogla Poljsku dovesti u situaciju u kojoj se nalazi Turska. Situaciju u kojoj je autoritarnu vlast gotovo nemoguće smijeniti.”

Profesor Kisilowski je ipak oprezan, jer smatra da je pred oporbenim liderom Donaldom Tuskom i njegovim saveznicima veliki izazov tranzicije vlasti.

“Postoji nažalost presedan – predsjednik Duda, koji i sam dolazi iz PiS-a, već je ignorirao svoje ustavne obaveze u slučaju izbora sudaca Ustavnog suda. Nadam se da neće otežavati situaciju. Kada je PiS pobijedio prije četiri godine, trebale su mu minute od objave izlaznih anketa da im čestita, sada smo dobili suzdržano priopćenje satima nakon zatvaranja birališta.”

Iako će Tusku trebati potpora brojnih stranaka, a očekuju ga i najmanje dvije godine kohabitacije s Dudom, Kisilowski vjeruje da je oporba naučila lekciju na greškama drugi.

“Neke važne stvari mogu se napraviti i bez predsjednika, uključujući i oslobađanje medija od političke kontrole. A mislim da će oporba biti mudra, imali prilike vidjeti na primjeru Izraela kako se autoritarni političari mogu vratiti na vlast ako nema sloge. Iako nisu bili u formalno u predizbornoj policiji, pokazali su i u kampanji kako mogu biti konstruktivni.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare