Anarhisti zauzeli vilu ruskog oligarha u Londonu

Svijet 14. ožu 202212:46 > 14:24
Tolga Akmen / AFP / Ilustracija

Skvoteri su okupirali londonsku vilu za koju se vjeruje da pripada ruskom milijarderu Olegu Deripaski, koji je prošli tjedan završio na britanskoj listi sankcioniranih osoba te su podigli zastavu i transparent na kojem piše "Ova imovina je oslobođena".

Policija je rekla da su pozvani u ranim satima u ponedjeljak nakon što je dojavljeno da su skvoteri ušli u multimilijunsku vilu na trgu Belgrave, u luksuznom dijelu glavnog grada koji je dom brojnim stranim veleposlanstvima.

“Okupacijom ove vile želimo iskazati solidarnost s ukrajinskim narodom, ali i s ljudima iz Rusije koji se nikad nisu složili s ovim ludilom”, rečeno je u priopćenju skvotera, koji su sebe opisali kao anarhiste.

“Vi okupirate Ukrajinu, mi okupiramo vas”, rečeno je u priopćenju.

Brojni ljudi su ušli u vilu i izvisili transparente s prozora na katu, rekla je policija. Policija, međutim, nije rekla tko je prijavio incident.

Britanija je zamrznula Deripaskinu imovinu prošli četvrtak, a on je jedan od brojnih ruskih oligarha sankcioniranih nakon ruske invazije Ukrajine, koju Kremlj naziva “posebnom vojnom operacijom”.

Britanija kaže da je Deripaska blisko povezan s ruskom vladom i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

U svome priopćenju, skvoteri kažu da će vila služiti kao “centar za pomoć izbjeglicama” i da će ciljati i druge nekretnine.

Britanija je sankcionirala oko 20 ruskih oligarha, uključujući i Romana Abramoviča i Ališera Usmanova, zamrznuvši njihovu imovinu diljem Londona i zabranivši im ulazak u Britaniju.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.