Assangeu odobreno da se žali na izručenje SAD-u zbog ugrožene slobode govora

Svijet 20. svi 202414:46 0 komentara
HENRY NICHOLLS / AFP

Osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu odobreno je da se žali na izručenje Sjedinjenim Državama, nakon što je na sudu u Londonu u ponedjeljak njegov odvjetnik kazao da se tamo ne može osloniti na pravo slobode govora.

Dvoje sudaca londonskog Visokog suda rekli su da su mu dopustili da podnese punu žalbu kako bi saslušali njegov argument da bi u SAD-u mogao biti diskriminiran na temelju toga što je rođen u Australiji.

Stotine prosvjednika okupile su ranije ispred suda uoči sjednice, a vijest o odobrenju žalbe dočekana je pljeskom i pjesmom. Assangeov pravni tim rekao je da je u slučaju negativne presude on mogao biti na avionu za SAD već unutar 24 sata.

Dvoje sudaca treba odlučiti jesu li zadovoljni američkim jamstvom da će se 52-godišnji Assange moći osloniti na prvi amandman američkog ustava ako će mu se suditi za špijuniranje u SAD-u.

Njegov odvjetnik Edward Fitzgerald ranije je rekao da suci ne smiju prihvatiti garanciju američkih tužitelja da će se Assange moći koristiti svojim pravima jer sud neće imati tu obvezu.

„Smatramo da je ovo očigledno neadekvatno jamstvo”, rekao je sudu tijekom ročišta.

Fitzgerald je prihvatio odvojeno jamstvo da Assangeu ne prijeti smrtna kazna, kazavši kako je SAD dao „nedvosmisleno obećanje da ga neće optužiti za teški zločin” .

SAD smatra da su jamstva iz prvog amandmana dovoljna. Riječ je o amandmanu koji, između ostalog, štiti pravo govora.

James Lewis, predstavnik američkih vlasti, u dokumentima suda napisao je kako jamstva „ne mogu obvezati sud”, no da će ih američki sudovi primiti na znanje i „koliko budu u mogućnosti izvršiti obećanje izvršne vlasti”.

Prosvjednici okupljeni ispred suda rano u ponedjeljak pozvali su američkog predsjednika Joea Bidena da oslobodi pritvorenog Australca.

Biden je u travnju rekao kako SAD „razmatra” zahtjev Australije da odustane od kaznenog progona njezinog državljanina.

Jedna od prosvjednica, 54-godišnja Emilia Butlin, Reutersu je rekla da je htjela izraziti solidarnost.

„On je svojim radom učinio ogroman doprinos za javnost, informirajući o onome što vlade rade u njezino ime”.

Na sudu se pojavila i Assangeova supruga Stella, kao i otac i brat. Sam optuženik nije došao na sud zbog zdravstvenih razloga.

Platforma WikiLeaks objavila je tisuće povjerljivih američkih vojnih dokumenata o američkoj invaziji na Afganistan i Irak.

Washington tvrdi da je Australac time ugrozio živote američkih agenata te da nema opravdanja za njegova kriminalna djela. Pobornici ga pak slave kao heroja koji je kazneno progonjen zbog otkrivanja američkih zločina.

WikiLeaks je, između ostalog, 2010. objavio videosnimku američkih vojnih helikoptera koji ubijaju civile u iračkoj prijestolnici Iraku, kao i informacije o stotinama ubijenih civila tijekom američke invazije u Afganistanu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!