AstraZenecino cjepivo je dobro ako se riješe sigurnosne dvojbe, kaže Fauci

Svijet 13. tra 202114:58
Izvor: SAUL LOEB / AFP

Američki dužnosnik za zarazne bolesti Anthony Fauci rekao je da AstraZenecino cjepivo protiv covida-19 ima dobru učinkovitost, ali i da treba riješiti dvojbe u pogledu njegove sigurnosti.

“Mislim da je AstraZenecino cjepivo sa stanovišta učinkovitosti dobro cjepivo, a ako se dvojbe u pogledu sigurnosti u Europskoj uniji riješe… učinkovitost cjepiva je zaista prilično dobra”, rekao je Anthony Fauci u utorak za BBC radio.

PROČITAJTE JOŠ

“Hoćemo li mi ili ne ikada koristiti AZ nije poznato, ali u ovome trenutku izgleda da nećemo morati. To nije loša presuda za AZ, jednostavno je moguće da s obzirom na opskrbu cjepivima drugih tvrtki možda nećemo morati koristiti AZ cjepivo”.

Europski regulatori ispituju AstraZenecino cjepivo zbog pojave rijetkih ugrušaka. Ono još nije odobreno u SAD-u.

Europski regulatori utvrdili su moguću povezanost cjepiva i ugrušaka, ali naglašavaju da su dobrobiti cjepiva veće od rizika.

Više od dvanaest zemalja na neko je vrijeme suspendiralo korištenje tog cjepiva, ali su potom nastavile koristiti ga, a neke su uvele minimalnu dobnu granicu, među njima Francuska, Nizozemska i Njemačka.

Dužnosnici u Britaniji savjetovali su da osobe mlađe od 30 godina dobiju drugo cjepivo.

AZ cjepivo daleko je najjeftinije do sada i ne zahtijeva posebne uvjete čuvanja na ekstremno niskim temperaturama kao neka cjepiva zbog čega je glavno cjepivo u mnogim kampanjama cijepljenja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar