Austrijski kancelar Kurz dao ostavku zbog sumnje u korupciju

Svijet 09. lis 202122:47 0 komentara
REUTERS/Lisi Niesner

Konzervativni austrijski kancelar Sebastian Kurz, osumnjičen da je umiješan u korupcijsku aferu, predao je u subotu navečer ostavku usred nove političke krize koja je zahvatila tu srednjoeuropsku zemlju.

“Bilo bi neodgovorno da upadnemo u višemjesečni kaos i u slijepu ulicu”, rekao je pred novinarima u Beču, dodajući da se povlači radi “stabilnosti” zemlje i odbijajući “lažne optužbe”.

“Želim prepustiti mjesto drugome kako bih spriječio kaos”, rekao je, dodajući da je za svog nasljednika predložio ministra vanjskih poslova Alexandera Schallenberga.

VEZANA VIJEST

Otkako je u srijedu državno odvjetništvo izvijestilo o pokretanju istrage protiv njega za korupciju, Sebastian Kurz je bio pod pritiskom da se povuče.

Tridesetpetogodišnji čelnik sve dosad je odbijao to učiniti tvrdeći da je riječ o “izmišljenim” optužbama.

No stranka Zelenih, manjinski partner u vladi, zaredala je s kritikom zadnjih dana.

U petak je vicekancelar i čelnik Zelenih Werner Kogler ocijenio da Kurz “nije više sposoban obnašati dužnost”, nakon razgovora s čelnicima drugih stranaka.

Konzervativci (OVP) sada trebaju predložiti “besprijekornog” kandidata, rekao je.

Kurza se sumnjiči da se od 2016. do 2018. koristio vladinim novcem kako bi osigurao povoljno pisanje o svojoj stranci u medijima.

Kurz zajedno s devetero osumnjičenika i tri organizacije obuhvaćeni su istragom za nekoliko prekršaja u vezi s tom aferom. Policija je u srijedu pretražila prostorije konzervativne stranke OVP-a i kancelarov ured.

Spis državnog odvjetništva temelji se na prikupljenim sms porukama.

“Moći ću to objasniti, siguran sam”, rekao je Kurz, istaknuvši da je telefonske poruke napisao “potaknut okolnostima”.

“Samo sam čovjek, s osjećajima i s pogreškama”, rekao je.

Sebastian Kurz koji je u vladu ušao prije deset godina kao državni tajnik a zatim je postao ministar vanjskih poslova, prvi put je stupio na kancelarsku dužnost u prosincu 2017.

U koaliciji s krajnje desnim FPO-om, njegova se vlada u svibnju 2019. raspala zbog korupcijskog skandala poznatog kao Ibizagate.

U siječnju 2020. vraća se na vlast, ovaj put sa Zelenima. Ta je koalicija već više puta bila na kušnji zbog drugih afera i razlika u vezi s izbjegličkim pitanjem.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.