Avdagić o diplomatskoj ofenzivi Ukrajine: “Popravili su greške. Puno bi mogli naučiti od Hrvatske”

Svijet 14. lip 202422:48 7 komentara
ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij drži govor
Mandel NGAN / AFP

Donedavno je Rusija bila u silovitom naletu na ukrajinskom ratištu i činilo se da je Ukrajina možda i u najtežem položaju još od prvih tjedana ruske invazije u veljači 2022. godine.

No, proteklih tjedana situacija se donekle počela mijenjati u korist Ukrajine, iako ruske snage i dalje napreduju na istočnim dijelovima ratišta.

Ukrajini je počelo pristizati ubojitije oružje sa Zapada, prvenstveno ono američko, pa su i vojni odgovori preciziniji i ubojitiji. Osim toga, Ukrajina je proteklih dana i u svojevrsnoj diplomatskoj ofenzivi. Na marginama summita G7 u Italiji, ukrajinski predsjednici Volodimir Zelenskij i Joe Biden potpisali su, kako kažu, povijesni sigurnosni sporazum SAD-a i Ukrajine.

Sporazumi, razgovori i summit u Švicarskoj

Prethodno su čelnici zemalja skupine G7 postigli dogovor o davanju zajmova Ukrajini u vrijednosti 50 milijardi dolara i to od kamata prikupljenih od zamrznute ruske imovine nakon početka ruske invazije 2022. godine. I ministri obrane zemalja članica NATO-a i Ukrajine prihvatili su plan dugoročne suradnje prema kojemu bi se podrška Ukrajini ubuduće koordinirala putem službenih struktura NATO-a.

Zelenskij je proteklih dana razgovarao i s još dvojicom svjetskih moćnika – saudijskim prijestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom i, telefonski, s kineskim liderom Xijem Jinpingom koji mu je navodno rekao da Kina naće vojno pomagati Rusiju.

Na koncu, ovoga vikenda u švicarskom Bürgenstocku održava se dvodnevni summit o Ukrajini od kojeg domaćini očekuju da postane temelj budućeg mirovnog procesa.

“Ukrajina je radila puno grešaka”

Pozicija Ukrajine čini se sada mnogo boljom nego što je nedavno bila. No, vansjkopolitički analitičar Denis Avdagić napominje da Ukrajina nije u dobroj poziciji sve dok traje rat na njenom teritoriju.

“S obzirom na te okolnosti, njima trenutno ide nešto bolje. Imam dojam da su malo poradili na svojoj diplomaciji. Nema više onog, rekao bih čak ekscesnog ponašanja. Bilo je puno grešaka u njihovim diplomatskim koracima. Dugo vremena sve to nije bilo baš zavidno, a sada izgleda bolje i ozbiljnije”, kaže.

U vojnom smislu, ističe Avdagić, nije se ratna sreća okrenula na stranu Ukrajine, nego joj je stiglo nešto više oružja i streljiva pa je u mogućnosti preokrenuti odnose na bojištu.

“Je li to neka trajnija priča ili ne, vidjet ćemo sljedećih mjeseci. Naravno, sve ovisi i o moralu Ukrajinaca koji je imao neke pukotine. Moral nacije i moral vojnika na prvoj crti izuzetno je bitan. N apočetku rata taj je moral bio poput stijene. Ali, kao što je bilo grešaka u diplomaciji, očito je bilo i puno grešaka u vojnoj politici Ukrajine, ponajprije onoj regrutnoj, koju sada pokušavaju ispravljati”, kaže nam Avdagić.

Neoprezne izjave o razgovoru s Xijem

Što se tiče izjava Zelenskog o njegovom razgovoru s Xijem, Avdagić smatra da način objave toga govori da ukrajinska diplomacija još nije posve konsolidirana.

Podsjetimo, Zelenskij je u društvu Bidena kazao: “Imao sam čvrst razgovor s čelnikom Kine. Rekao je da neće prodati nikakvo oružje Rusiji. Vidjet ćemo je li čovjek vrijedan poštovanja.” Na to ga je Biden ispravio rekavši da “Kina ne isporučuje oružje, već sposobnost proizvodnje tog oružja i dostupnu tehnologiju”.

“S nekim stvarima morate biti oprezniji kad ih iznosite. A ako ih već idete iznosti, onda ih na malo drugačiji način komentirate. To su ostaci onog lošijeg diplomatskog pristupa. Naravno da je Ukrajini važno da Kina ne isporučuje naoružanje Rusiji, no trebalo bi dobro analizirati što je Kina dostavljala Rusiji i je li uopće dostavljala. Nema baš javnih egzaktnih podataka o tome. Kad je riječ o ubojitom naoružanju, Rusija ga je prvenstveno pribavljala iz Irana i Sjeverne Koreje”, kazao je Avdagić.

“Trebao bi im transfer našeg diplomatskog znanja”

On smatra da bi Ukrajina mogla puno naučiti od hrvatske ratne diplomacije.

“Pogotovo stoga što su okolnosti onda bile puno gore, a Hrvatska manja zemlja i nenaoružana. Trebalo je u isto vrijeme probijati embargo na uvoz oružja, pridobivati međunarodno priznanje i održavati dobre odnose s SAD-om, Rusijom i zemljama tadašnje Europske zajednice. Možda bi Ukrajini trebao taj transfer diplomatskog znanja iz Hrvatske”, ustvrdio je Avdagić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare