Biden obećao povući sve američke postrojbe iz Afganistana do 11. rujna

Svijet 13. tra 202120:541 komentar
Izvor: POOL / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena najavila je u utorak da će američke postrojbe ostati u Afganistanu i nakon 1. svibnja, roka predviđenog sporazumom s talibanima, ali će u potpunosti otići iz zemlje do 11. rujna, na 20. obljetnicu terorističkih napada na Sjedinjene Države.

“Započet ćemo povlačenje preostalih snaga prije 1. svibnja i predviđamo povući sve američke postrojbe iz zemlje prije 20. obljetnice 11. rujna”, izjavio je jedan američki dužnosnik novinarima, te jamčio da će taj odlazak biti “koordiniran” i odvijat će se istovremeno kada i odlazak NATO-ovih snaga.

“Nedvosmisleno smo rekli talibanima da ćemo snažno odgovoriti na svaki napad na američke vojnike tijekom urednog i sigurnog povlačenja”, dodao je.

Afganistanski pobunjenici su nedavno upozorili Washington protiv svakog prekoračenja roka 1. svibnja, i zaprijetili uporabom sile iako su se suzdržavali od napada na strane snage nakon američko-talibanskog sporazuma 2019. godine.

Nasilje između talibana i afganistanskih snaga na terenu i dalje traje.

Sjedinjene Države su intervenirale nakon atentata na New York i Pentagon. Brzo su s vlasti u Kabulu potjerali talibane, zbog veza s džihadističkom skupinom Al-Kaidom, odgovornom za atentate i njihovim šefom Osamom bin Ladenom.

Oko 100.000 američkih vojnika je bilo raspoređeno u Afganistanu 2010.-2011. Bivši predsjednik Barack Obama je na kraju svog drugog mandata smanjio njihov broj na 8400, a Donald Trump je poslao pojačanja, pa ih je 2017. bilo 14.000, ali je zatim krenuo u postupno povlačenje. Sada se u Afganistanu nalazi 2500 američkih vojnika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar