Blinken razgovarao s Netanyahuom, traži da Izrael zaštiti civile na jugu Gaze prije novih vojnih akcija

Svijet 30. stu 202317:55 0 komentara
REUTERS/Alexander Ermochenko

Američki državni tajnik Antony Blinken u četvrtak je zatražio od Izraela da zaštiti civile na jugu Gaze ako se primirje okonča i ponovo pokrenu vojne operacije, ponovivši pritom da se Izrael ima pravo braniti od terorističkog nasilja.

On je u razgovoru s premijerom Benjaminom Netanyahuom naglasio “da je, prije nego se ponovo pokrenu vojne operacije, važno uzeti u obzir humanitarne potrebe i zaštita civila na jugu Gaze”, priopćio je State Department.

Blinken je potvrdio potporu SAD-a “pravu Izraela na obranu od terorizma u okviru međunarodnog prava”, i pozvao Izrael da sve poduzme kako bi civili bili pošteđeni.

U priopćenju se ističe da je SAD “nepokolebljiv saveznik Izraela koji podržava njegov odgovor Hamasu”, ali pritom izražava bojazan da bi nastavak borbi na jugu Pojasa Gaze mogao dovesti u klopku stotine tisuća civila koji su tamo već raseljeni.

Od izraelskog pravosuđa je zatražio da privede “ekstremne doseljenike koji su na Zapadnoj obali počinili kaznena djela”

Nakon razgovora s Netanyahuom, Blinken je u blindiranoj koloni vozila otišao u Ramalu na razgovor s predsjednikom Palestinske uprave Mahmudom Abasom.

Ovo je treći Blinkenov posjet Bliskom istoku od početka rata izazvanog koljačkim pohodom Hamasa na izraelske civile u kibucima i mlade na glazbenom festivalu 7. listopada.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!