Bloomberg: SAD razmatra potencijalne prijetnje digitalnog juana

Svijet 12. tra 202111:35
Joe Biden
Izvor: Samuel Corum / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena prikuplja podatke o planovima Kine za uporabu digitalnog juana, a američke službe upozoravaju da bi Kina uz pomoć digitalne valute mogla oslabiti svjetsku ulogu i poziciju dolara, piše Bloomberg.

Navodeći svoje izvore iz State Departmenta, Ministarstva financija i Vijeća nacionalne sigurnosti, Bloomberg tvrdi kako su u tim i drugim institucijama i agencijama aktivirani napori kako bi se shvatilo kakve mogu biti posljedice uporabe digitalnog juana.

Neki američki dužnosnici boje se da bi uporaba digitalnog juana mogla postati jednim od elemenata dugoročnih nastojanja da se dolar zbaci s trona globalne valute, navodi Bloomberg i dodaje kako Ameriku posebno zanima kako će se distribuirati digitalni juan i hoće li se uz njegovu pomoć moći zaobići američke sankcije.

Također, dodaje novina, Washington analizira i posljedice optjecaja digitalnog juana na svjetski financijski sustav u dugoročnoj perspektivi.

Boomberg tvrdi da Bidenova administracija trenutno ne planira bilo kakve mjera za protudjelovanje od eventualne ugroze koju donosi kineska digitalna valuta.

Osim toga, dodaje, i u Washingtonu raste interes za mogućnosti stvaranja digitalnog dolara te se već razmatraju zakonski koraci u tom smjeru.

Kina je jedan od svjetskih lidera u razvoju vlastite digitalne valute, koja može biti dostupna za korištenje čak i bez mrežnog signala i interneta. U kolovozu prošle godine odjel za monetarno-kreditnu politiku Narodne banke Kine priopćio je da Kina provodi unutarnje zatvoreno testiranje digitalnog juana u raznim gradovima, no još nema konkretnog datuma početka njegove primjene.

I Europska središnja banka (ECB) razmatra uvođenje digitalnog eura u idućih pet godina, ali takvim planovima protivi se njemačka središnja banka Bundesbank, strahujući da bi mogao predstavljati rizik za banke.

Prihvaćanje digitalnih valuta u međunarodnoj trgovini i plaćanjima sve više uzima maha i moglo bi u konačnici ugroziti status dolara kao de facto valute svjetske trgovine i potkopati utjecaj SAD-a, mišljenja su mnogi analitičari.

Ne očekuje se da bi digitalne valute istisnule iz uporabe klasični novac.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar