Borbe diljem Ukrajine: Ovo su gradovi u kojima se odvijaju teške bitke

Svijet 02. ožu 202215:19 > 15:24
N1

Sedmi je dan ruske invezije na Ukrajinu, a žestoke borbe odvijaju se diljem zemlje. U srijedu su se teške borbe odvijale u nekoliko ukrajinskih gradova.

Herson

Rusija tvrdi da su preuzeli kontrolu nad ukrajinskim gradom Hersonom. Navode da su tijekom noći zauzeli željezničku stanicu i luku.

VEZANA VIJEST

S druge strane, lokalne vlasti tvrde da je Herson još uvijek pod ukrajinskom kontrolom. Ukrajinci tvrde da nastavljaju braniti Herson i demantiraju tvrdnju Moskve da je zauzela taj grad na jugu Ukrajine.

Ako se tvrdnja ruskih vlasti potvrdi, Herson bi bio najveći grad koji su zauzeli tijekom sedmodnevne invazije.

Mariupolj

Teški ruski topnički i zračni napadi nastavili su pogađati naseljena područja, među kojima je i grad Mariupolj. Separatističke snage opkolile su ovaj grad koji broji oko 400.000 ljudi.

Ruske snage se nadaju da će zauzeti Mariupolj kako bi dovršili kopneni koridor koji bi povezivao Krim s južnom Rusijom.

Rusija navodno ima mornaričke snage u Crnom moru koje se pripremaju za iskrcavanje te su Ukrajincima “odsjekli” pristup Azovskom moru. Do takvog rasporeda snaga došlo je nekoliko dana nakon što su Rusi zauzeli Berdjansk, navodi Sky News.

Harkiv

Harkiv je pretrpio jedan od najtežih zračnih napada, a napadnuta je i vojna bolnica tijekom noći. Ukrajinski parlament navodi da su Rusi granatirali školu u Harkivu, a zamjenik šefa regionalne uprave izjavio je da je raketa pogodila i zgradu Gradskog vijeća u Harkivu.

VEZANA VIJEST

Regija Sumi

Ukrajinski vojni izvori navode da ruske snage pokušavaju zadržati Sumi, Lebedin i Okhitrka.

Žitomir

Ruske snage ispalile su projektil i na Žitomir u srijedu ujutro. Najmanje četiri osobe poginule su kada su kuće pogođene raketnim napadom. Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova navelo je da su ruske snage uništile i rodilište u Žitomiru.

Kijev

Ruske snage ostvarile su napredak i u glavnom gradu Kijevu, objavio je gradonačelnik Vitalij Kličko.

Kijev se u proteklih šest dana uspješno odupirao ruskim napadima. Ruski vojni konvoj približava se sa sjevera grada, a analitičari vjeruju da bi konvoj mogao biti tamo kao podrška pokušaju invazije sa zapada.

Černihiv

Borbe se vode i u Černihivu. Ukrajinska vojska kaže da je sjeverni grad Černihiv – koji se nalazi između Kijeva i granice s Bjelorusijom – pogođen raketama nakon što je pokušaj preuzimanja kontrole nad gradom propao.

Rakete su pogodile upravne zgrade u blizini gradske bolnice, priopćila je vojska. Eksplozivni val oštetio je bolnicu, ali su pacijenti u tom trenutku bili u skloništu. Oštećene su i zalihe vode.

Konotop

Ruske snage pokušale su ući i u istočnoukrajinski grad Konotop, no nakon pregovora dogovoreno je da neće biti smjene vlasti.

Lisičansk

Rusi su pogodili TV toranj u Lisičansk, rekao je Anton Geraščenko, savjetnik ministra unutarnjih poslova Ukrajine. U istom gradu pogođena je i pivovara.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari (0)

Prikaži sve komentare