Čelnici CIA-e i izraelskog Mossada razgovarali o potencijalnim rješenjima za Gazu

Svijet 29. stu 202307:27 0 komentara
REUTERS/Alexander Ermochenko

Čelnici američke Središnje obavještajne agencije (CIA) i izraelskog Mossada sastali su se s katarskim premijerom u Dohi kako bi razmotrili daljnje korake nakon dvodnevnog produljenja primirja između Izraela i palestinske skupine Hamas, rekao je Reutersu izvor upoznat s posjetom.

Sastanak je, navodi se, trebao “nadograditi napredak sporazuma o produženoj humanitarnoj pauzi i pokrenuti daljnje razgovore o sljedećoj fazi potencijalnog dogovora”, rekao je izvor Reutersu.

Izvor, međutim, ističe kako je ishod razgovora bio nejasan.

Direktor CIA-e William Burns bio je u Dohi “zbog sastanaka o sukobu Izraela i Hamasa, uključujući rasprave o taocima”, rekao je američki dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Inače Katar, u kojem se nalazi nekoliko političkih čelnika Hamasa, vodi pregovore između palestinske militantne skupine i Izraela.

Dužnosnici su na sastanku razgovarali o mogućim parametrima nove faze sporazuma o primirju. Također su, ističe se, razmatrali što je potrebno za postizanje prekida vatre koji bi trajao više od nekoliko dana.

Katarski dužnosnici su, prije spomenutog sastanka, razgovarali s predstavnicima Hamasa da bi dobili uvid u ono na što bi ta skupina mogla pristati. Izraelci i Hamas sada interno raspravljaju o idejama istraženim na sastanku, dodao je izvor.

Primirje je donijelo prvi predah pojasu Gaze u sedam tjedana tijekom kojih je Izrael snažno bombardirao teritorij kao odgovor na nasilno divljanje Hamasovih naoružanih pripadnika, 7. listopada. Tada su ubili oko 1.200 ljudi i zarobili njih 240.

Izrael, s druge strane, namjerava uništiti Hamas, koji vlada Gazom. Zdravstvene vlasti u Gazi ističu da je tijekom izraelskog bombardiranja sićušnog, gusto naseljenog teritorija, ubijeno više od 15.000 ljudi, od kojih su oko 40 posto djeca.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!