Desničarski populist pred pobjedom na izborima u Nizozemskoj

Svijet 22. stu 202322:11 0 komentara
REUTERS/Yves Herman

Nizozemski antieuropski krajnje desni populist Geert Wilders, koji je obećao zaustaviti svu imigraciju u Nizozemsku, nalazi se pred velikom pobjedom na parlamentarnim izborima održanim u srijedu, pokazala je izlazna anketa.

Nadmašivši sva predviđanja, Wildersova Slobodarska stranka (PVV) osvaja 35 mjesta u 150-članom parlamentu, devet mjesta više od najbližeg suparnika, koalicije laburista i zelene ljevice bivšeg povjerenika EU-a Fransa Timmermansa, pokazuju rezultati izlazne ankete. Prednost PVV-a je daleko veća od očekivane.

Izlazne ankete u Nizozemskoj su općenito pouzdane s marginom pogreške od otprilike dva mjesta. Čini se da je Wildersovo vodstvo preveliko da bi se ishod mogao promijeniti.

U jednom kafiću u Haagu obožavatelji Wildersa su klicali, grlili se i dizali ruke u zrak. U pobjedničkom govoru, Wilders je obećao da će okončati “tsunami azilanata i imigranata” i obećao je vratiti zemlju Nizozemcima.

Wilders je zajahao val antiimigracijskog raspoloženja, okrivljujući za nedostatak stambenog prostora priljeve tražitelja azila. Samoproglašeni obožavatelj mađarskog premijera Viktora Orbana, Wilders je također izričito protiv EU-a, pozivajući Nizozemsku da kontrolira svoje granice, značajno smanji svoja plaćanja Uniji i blokira ulazak svih novih članica.

Stranka premijera u odlasku Marka Ruttea, konzervativna VVD, nalazi se na trećem mjestu s 23 mjesta.

Imigracija – pitanje koje je potaknulo kolaps posljednjeg Rutteovog kabineta nakon 13 godina na vlasti – bilo je ključno pitanje u kampanji.

“Sada je bilo dosta. Nizozemska to više ne može podnijeti. Sad prvo moramo misliti na vlastiti narod. Granice zatvorene. Nula tražitelja azila”, rekao je Wilders u televizijskoj debati uoči izbora.

Wilders je međunarodno poznat po svojoj vatrenoj antiislamskoj politici, a nizozemski ga je sudac osudio za diskriminaciju nakon što je vrijeđao Marokance na predizbornom skupu 2014. godine.

Wilders će vjerojatno voditi razgovore o formiranju vlade koji će započeti u petak. Rekao je da želi voditi zemlju, ali će morati surađivati s drugim strankama kako bi formirao koaliciju s većinom u parlamentu. Taj proces obično traje mjesecima.

Očekuje se da će pokušati formirati desničarsku vladu s VVD-om i novonastalom strankom ‘Novi društveni ugovor’, iako bi pregovori mogli biti teški jer su obje stranke rekle da imaju ozbiljne sumnje u suradnju s Wildersom, zbog njegovog otvorenog antiislamskog stava.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!