Engleska se otvara nakon tri mjeseca karantene

Svijet 12. tra 202112:42
Eric Tompkins/ Unsplash

U ponedjeljak su ljudi stali u redove pred trgovinama kako bi dali oduška svojoj suspregnutoj shopping groznici, počastivši se čašom pića ili novom frizurom, dok su se trgovine, pubovi, teretane i frizerski saloni otvorili u Engleskoj nakon tri mjeseca karantene.

Nakon uvođenja najtežih restrikcijskih mjera u britanskoj mirnodopskoj povijesti, premijer Boris Johnson rekao je da je ponovno otvaranje “veliki korak” prema slobodi, no pozvao je ljude da se ponašaju odgovorno, s obzirom na to da koronavirus i dalje predstavlja prijetnju.

S izlaskom sunca, deseci ljudi stali su u redove ispred Primarka u engleskim gradovima poput Birminghama i ispred JD Sportsa u Oxford Streetu u Londonu, nepokolebljivi pred neobično hladnim vremenom.

Navesti ljude da ponovno troše krucijalno je za oporavak Britanije, nakon što su službeni podaci pokazali da je 2020. godina bila najgora godina za ekonomiju zemlje u više u tri stoljeća, s padom BDP-a od 9.8 posto.

Zatvaranje od početka siječnja

Stotine tisuća radnji zatvoreno je od početka siječnja kad je Engleska ušla u treće zatvaranje kako bi suzbila širenje zaraze potaknute varijantom virusa zvanom “Kent”.

Procjepljivanje više od pola odraslog stanovništva jednom dozom cjepiva i mjere karantene smanjile su smrtnost za više od 95 posto i broj zaraženih za 90 posto, od vrhunca zaraze u siječnju.

Lobistička gospodarska grupa, Britanski maloprodajni konzorcij, procjenjuje da su britanske trgovine izgubile 27 milijardi funti u prodaji tijekom tri zatvaranja, dok je zatvoreno 67.000 maloprodajnih radnih mjesta samo 2020. godine.

Oko 17.532 trgovina nestalo je s ulica, trgovačkih centara i iz maloprodajnih parkova diljem Ujedinjenog Kraljevstva prošle godine.

“Siguran sam da će to biti veliko olakšanje za vlasnike onih radnji koje su bile zatvorene tako dugo, a za svakog drugog je to prilika da radimo neke od stvari koje volimo i koje su nam nedostajale”, priopćio je Johnson u nedjelju.

S više od 127.000 smrtnih slučajeva, Ujedinjeno Kraljevstvo ima petu najveću smrtnost od covida-19 u svijetu.

Neesencijalne trgovine, poput modnih ili onih za uređenje domova, otvorit će se ponedjeljak u Walesu, kao i u Engleskoj, dok će se takve trgovine u Škotskoj otvoriti tek 26. travnja.

Pubovi i restorani će od ponedjeljka moći služiti piće i hranu na otvorenom, dok će gosti najranije od 17. svibnja smjeti boraviti u unutrašnjim prostorima kafića i restorana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.