Epilog poziva nacistu u kanadski parlament: Predsjednik podnio ostavku

Svijet 26. ruj 202321:57 1 komentar
Reuters

Predsjednik kanadskog Donjeg doma Anthony Rota podnio je ostavku nakon što je nesvjesno pohvalio Ukrajinca Jaroslava Hunku (98) koji se borio na strani nacističke jedinice i pozvao ga u parlament te nazvao herojem.

Nakon što je isprva odbijao pozive da odstupi, Rota je podnio ostavku nakon sastanka sa stranačkim čelnicima u Ottawi, prenosi BBC.

“Moram odstupiti s mjesta predsjednika. Ponovit ću da mi je jako žao zbog svega što se dogodilo”, izjavio je u Saboru.

Vlada kanadskog premijera Justina Trudeaua pozvala je predsjednika kanadskog parlamenta Anthonyja Rotu da podnese ostavku jer je pozvao čovjeka koji se tijekom Drugog svjetskog rata borio u nacističkoj vojnoj jedinici da prisustvuje govoru ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenski.

“Dobro je to što se Rota osobno ispričao i siguran sam da razmišlja o tome kako osigurati dostojanstvo Zastupničkog doma u budućnosti”, rekao je novinarima uoči sastanka vlade premijer Trudeau.

Inače, SS diviziju Galziju, koja je nakon osnutka u Ukrajini brojala 80 dragovoljaca, Nürnberški sud je optužio za ubojstva stotina poljskih i židovskih civila tijekom Drugoga svjetskog rata.

Zbog cijele situacije u Kanadi je prisutna povijesna polemika s obzirom na to da je ta zemlja nakon završetka rata dopustila da se 800 veterana iz te divizije naseli u toj sjevernoameričkoj državi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.