EU pokrenula istragu protiv 20 avioprijevoznika za koje se sumnja da su obmanjivali putnike

Svijet 30. tra 202416:53 0 komentara
Avion na pisti
Unsplash/Ilustracija

Europska komisija objavila je u utorak da je sa skupinom europskih regulatora za zaštitu potrošača pokrenula istragu kako bi utvrdili je li 20 avioprijevoznika obmanjivalo putnike neutemeljenim tvrdnjama o ublažavanju utjecaja letova na okoliš.

EK je istragu pokrenuo u suradnji s regulatorima Belgije, Nizozemske, Norveške i Španjolske, ali glasnogovornik nije želio navesti koji su avioprijevoznici pod povećalom, uz obrazloženje da je provjera tek u preliminarnoj fazi.

Zrakoplovne kompanije moraju jasno navesti u kojoj se mjeri tvrdnje da se emisije ugljičnog dioksida iz letova mogu ‘amortizirati’ klimatskim projektima i upotrebom održivih goriva mogu potkrijepiti konkretnim znanstvenim dokazima.

“Ako želimo odgovorne potrošače, moramo im pružiti točne informacije… Oni zaslužuju točne i znanstvene odgovore, a ne nejasne ili lažne tvrdnje”, navela je povjerenica EU za vrijednosti i transparentnost Vera Jourova u izjavi.

Nizozemski sud zaključio je u ožujku da je prijevoznik KLM doveo putnike u zabludu marketinškom kampanjom koja je trebala poboljšati ekološki imidž kompanije, podsjeća Reuters.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!