Evakuirana poznata turistička atrakcija na Islandu, strahuje se od erupcije vulkana

Svijet 03. ožu 202422:24 0 komentara
REUTERS/ Frank Nieuwenhuis

Island je evakuirao svoju svjetski poznatu Plavu lagunu zbog obližnje seizmičke aktivnosti koja ukazuje na neposrednu vulkansku erupciju, izvijestila je u subotu državna javna televizija RÚV, a prenosi CNN.

Magma je počela teći nakon intenzivne seizmičke aktivnosti u području oko lagune, popularnog geotermalnog lječilišta poznatog po plavim i ugodnim toplim vodama, navodi RÚV.

I obližnji grad Grindavík također se evakuira, navodi RÚV. U priopćenju na svojoj web stranici u subotu, Plava laguna je rekla da je pokrenula evakuaciju svojih prostorija zbog “povećane seizmičke aktivnosti u poznatom području, udaljenom nekoliko kilometara”.

Operacije će biti zatvorene barem do kraja nedjelje, kada će se situacija ponovno procijeniti, rečeno je. “Nastavit ćemo pomno pratiti smjernice i preporuke vlasti, surađujući s njima na praćenju razvoja događaja”, dodaje se u priopćenju.

Shutterstock/Ken Phung

Smještena nešto manje od sat vremena vožnje od glavnog i najvećeg grada Islanda Reykjavika, Plava laguna jedna je od najpopularnijih turističkih atrakcija u zemlji. Osim Plave lagune, na poluotoku se nalazi i glavna islandska zračna luka Keflavik International.

U studenom je Plava laguna zatvorena na tjedan dana nakon što je u 24 sata izmjereno 1400 potresa, prenosi RTL.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!