FOTO Lovac na oluje u oku uragana: “Ovo je najgori u kojem sam bio”

Svijet 28. ruj 202218:50 > 19:361 komentar
Izvor: Međunarodna svemirska postaja (ISS)

Uragan Ian približava se u srijedu Floridi, a stanovnici floridske obale Meksičkog zaljeva ispraznili su police s namirnicama, zatrpali prozore daskama i evakuiraju se u skloništa.

Ian je ojačao u iznimno opasan uragan 4. kategorije, priopćio je u srijedu američki Nacionalni centar za uragane (NHC). No kasnije je objavio da se očekuje se da će Ian malo oslabiti kad stigne na kopno.

NHC je naveo da se Ian kreće oko 130 kilometara jugozapadno od Punta Gorde na Floridi s udarima vjetra od 250 kilometara na sat.

Lovac na oluje Nick Underwood kazao je da u svojoj šestogodišnjoj karijeri letova u oko uragana nije svjedočio ničemu sličnom.

“Ovaj let u uragan Ian bio je najgori na kojem sam ikada bio. Nikada nisam vidio toliko munja u oku”, napisao je na Twitteru te dodao:

“Ovo je bilo oko. Vidi se zakrivljenost. Obratite pažnju da je ovo za vrijeme noći, a svjetlo je od munja.”

Već poharao Kubu

Ian je prošao Kubom u utorak i cijela karipska otočna država ostala je bez električne energije, a očekuje se da će pogoditi obalu Floride u srijedu navečer južno od Tampa Bayja.

Vlasti su pozvale više od 2,5 milijuna stanovnika Floride da se evakuiraju na viša područja.

Obalno područje Floride, koje je u najvećem riziku, dom je pješčanih plaža, niza hotela u odmaralištima i brojnih parkova za mobilne kućice, omiljeno među umirovljenicima i turistima.

 

NHC je izdao upozorenja o olujnim valovima za veći dio obale zapadne Floride.

“Sada je vrijeme za evakuaciju. Krenite na put”, rekao je Kevin Guthrie, šef za upravljanje krizama na Floridi, u utorak navečer na brifingu za novinare.

Guverner Floride Ron DeSantis upozorio je u utorak navečer da će evakuacija biti otežana onima koji su dugo čekali da se evakuiraju jer će sve snažniji vjetrovi uskoro prisiliti vlasti da zatvore mostove na autocestama.

#social-embed_0

“Morate doći do viših položaja, morate doći do sigurnih struktura”, rekao je DeSantis i dodao da će milijuni ostati bez struje kad stigne oluja.

Ako Ian pogodi područje Tampa Bayja, to će biti prvi uragan koji će proći kopnom nakon oluje Tarpon Springs 1921. godine.

Gotovo 60 škola na Floridi otkazalo je nastavu zbog uragana, rekao je guverner DeSantis. Dodao je da je više od 175 evakuacijskih centara otvoreno diljem države, a brojne škole prenamijenjene su u skloništa.

Komercijalni zračni prijevoznici izvijestili su o više od 2000 otkazanih letova u SAD-u zbog oluje, a međunarodne zračne luke St. Petersburg-Clearwater i Tampa zatvorene su u utorak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar