Iz ruševina u Siriji spašena tek rođena beba, pupčanom vrpcom još vezana za mamu

Svijet 07. velj 202314:07 0 komentara
Twitter/rami498/Screeshot

U ruševinama kuće u Jandairisu, u Siriji, mjestu koje je u ponedjeljak teško pogođeno katastrofalnim potresom, spasioci su pronašli živo, tek rođeno djetešce koje je pupkovinom još bilo povezano s majkom koja nije preživjela.

Djevojčica je jedina preživjela iz obitelji čiji su svi članovi poginuli u urušavanju četverokatnice.

U tom selu na granici s Turskom spasioci su izvukli tijela njezina oca Abdulaha Mleihana, majke Afre, triju sestara, brata i tetke.

“Tragali smo za Abu Rudajnom (Abdulahov nadimak) i njegovom obitelji. Prvo smo pronašli njegovu sestru, a onda ženu i njega, bili su jedan pokraj drugog”, rekao je u utorak za AFP prijatelj obitelji Halil Savadi koji je bio u stanju šoka.

“Zatim smo čuli neki glas dok smo kopali (…) i ubrzo smo pronašli malenu, bogu hvala”, rekao je. Dijete je pupčanom vrpcom još bilo povezano s majkom. “Presjekli smo ju i moj je rođak prevezao dijete u bolnicu”, dodao je Halil Savadi.

Na videosnimci koja kruži društvenim mrežama može se vidjeti kako muškarac usred ruševina podiže dijete u rukama potpuno golo, prašnjavo i s pupkovinom koja visi. Spasioci su odmah umotali dijete jer je temperatura bila oko ništice i prevezli ga u bolnicu u obližnjem Afrinu.

Dok se čeka identifikacija ostalih članova obitelji, Halil Savadi izgovara njihova imena. “Prognani smo iz Deir Ezora, Abdulah je moj šurjak, oženjen sam njegovom sestrom”, rekao je.

Obitelj je izbjegla iz nestabilne pokrajine Deir Ezora na istok, misleći da će biti sigurniji u Jandairisu, selu koje od 2018. kontroliraju turske snage i proturske pobunjeničke skupine.

Pedesetak kuća se srušilo u tom mjestu na sjeverozapadu Sirije, razmjerno blizu epicentra potresa u Turskoj, gdje ruševine leže uz cestu, izvijestio je novinar AFP-a s mjesta događaja.

U potresu koji je pogodio Tursku i Siriju poginulo je više od 5.000 ljudi. Samo na području izvan kontrole sirijskog režima, kamo pomoć teško stiže, zasad ima oko 800 mrtvih.

Bijele kacige, spasioci koji djeluju na tom području, kažu da se više od 200 zgrada do temelja srušilo.

Ta je skupina u utorak pozvala međunarodne humanitarne organizacije da pomognu nastradalom i zapuštenom području.

“Vremena nema. Stotine ljudi još leže pod ruševinama”, rekla je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!