“Turski seizmolozi već dulje upozoravaju da će se i područje Istanbula micati”

Svijet 07. velj 202310:16 0 komentara
Ihlas News Agency (IHA) via REUTERS

Seizmolog Krešimir Kuk gostovao je u Novom danu gdje je komentirao razoran potres koji je u ponedjeljak pogodio Tursku i Siriju.

Kuk kaže kako je stanje na tom području loše jer potresi i dalje traju. “Oni su jaki, to je bilo za očekivati. Potres magnitude 5 i nešto je snage zagrebačkog potresa… Dobra je stvar što su mnogi već napustili domove, ali sve naknadne smetnje ometaju potragu i spašavanje”, rekao je.

N1

“Teško je reći je li drugi jaki potres bio naknadni, ili novi. Većina ih se jučer dogodila na istočnom anadolskom rasjedu, a ovaj drugi ih je pomakao. To će trebati još istražiti. To trenutno i nije toliko bitno, je u znanstveno, ali situacija je sada tamo teška”, tvrdi seizmolog Kuk.

“Ovdje je riječ o rijetkom kontaktu nekoliko ploča. Arabijska i afrička se sudaraju, a Turska se nalazi na anadolijskoj ploči koja je omeđena europskom pločom. To je razlog zašto je to područje toliko tektonski osjetljivo”, objasnio je.

Kuk je objasnio da je u novije vrijeme pokušava objasniti napetost u zemlji.

“Dobivamo pomake na površini zemlje u milimetrima i iz toga se direktno vidi smjer djelovanja seizmičkih sila i to potvrđuje teoriju kako i gdje djeluju sile. Nažalost, ne možemo mjeriti na 10-20 km u dubini zemlje jer pomaci su u tim dijelovima veći, čak i 20-ak milimetra godišnje i pokazuje koliko jako te sile deformiraju površinu. Ta sila se akumulira i onda se raspušta putem podrhtavanja”, rekao je.

“Ovaj je potres bio među najjačim na tom području i to je izazvalo da će broj žrtava biti velik”, dodao je.

“Magnituda potresa je direktno vezana uz oslobođenu energiju. Jedan Richter je 32 puta više oslobođene energije i tako vidimo da je ovaj potres 125 puta jači od petrinjskog”, usporedio je.

Potres je udario u 4 sata ujutro, Kuk kaže da je bio plitak, a da se najviše osoba spasi odmah nakon udara. “Činjenica je da što se kasnije krene djelovati manje su šanse za spašavanje”, tvrdi.

Što se tiče štete, u pitanje dolazi i kvaliteta gradnje.

“Činjenica je da potresi i većih magnituda u drugim dijelovima svijeta izazivaju manje žrtava. Više je čimbenika, prvo kvaliteta gradnje koja je ondje loša, to se vidjelo i kod nas. Danas se primijetilo da i nešto novije zgrade, u kojima su armirano betonske konstrukcije, srušene. No pitanje je i interakcije tla i građevina jer puno toga ovisi i o tlu na kojem se dogodio potres, vidjeli ste ceste koje su doslovce pukle. Istraga će pokazati, ali kvaliteta gradnje sigurno je jedan od važnijih faktora”, objasnio je.

Utjecaj na tektonske ploče u Hrvatskoj

Na pitanje može li ovaj potres imati utjecaj na naše tektonske ploče, Kuk kaže da ne bi trebao.

“Mi nismo na kontaktu tih tektonskih ploča, rasjedi su kod nas ti koji izazivaju potrese i ovi valovi ne bi trebali djelovati ne te rasjede. Činjenica je da se velika energija prenosi i na nekom prostoru, gdje je već akumulirana energija, ova ga može potaknuti, no mi smo daleko od toga”, objasnio je.

Predviđanje potresa

Dotaknuo se i mogućnosti predviđanja potresa.

“Prognoziranje potresa nije moguća u smislu da znamo kada će se dogoditi, ali možemo predvidjeti gdje će se dogoditi jer znamo gdje su te tektonske ploče. I turski seizmolozi upozoravaju već neko vrijeme da će se i područje Istanbula pomaknuti. U tom smislu očekujemo potrese, ali ne možemo znati kada će se oni dogoditi. Uvijek se nakon nekog potresa jave ti koji kažu da su ga predvidjeli, ali to nema znanstvenog uporišta”, rekao je Kuk.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!